Реклама / Ads
5| 8553 |19.12.2019 НОВИНИ

Ивайло Калфин пред Фрог: Цацаров и Гешев се мислят за прави и безпристрастни

.
Ивайло Калфин Източник: БГНЕС
Все още няма проект за конституционна реформа на президента, но вече има дискусия. Според мен при определени обстоятелства, ако има възможност, главният прокурор трябва да бъде разследван. Как това ще се реши с конституционен текст не зная, но се надявам да бъде конкретно. Надявам се да не бъде предмет на политически игри. Това е въпрос, който трябваше много отдавна да се реши и ще продължи за дълго време занапред.
 

Така бившият външен и социален министър Ивайло Калфин коментира дискусиите около предложението за проект на президента за конституционна реформа.


Цацаров и Гешев смятат, че такава дискусия е излишна, защото са убедени в собствената си правота и безпристрастност. Но когато един текст го има в КОНСТИТУЦИЯТА и в закона, той е гаранция срещу всякакви хора, които могат да се появят на тази длъжност. Така че аз не очаквам от тях прекомерна самокритика. Тук въпросът е принципен и няма нищо общо с имената. Този въпрос можеше да се постави и при Филчев и при Татарчев, лека му пръст. Така че да има гаранция, че ако при определени обстоятелства видими нарушения на правото, то да има начин това нещо да бъде разследвано. Това го има във всички демократични държави и не е страшно.


Според мен, трява да се намери решение, което да не е силово, а приемливо за всичко.Защото тук не става въпрос нито за Цацаров, нито за Гешев. Става въпрос за принцип, който и да е главен прокурор.


Татяна Дончева предлага прокуратурата да е в изпълнителната власт, както е в Америка. Но там също има, сега виждаме, разследване срещу американския президент. Там също има формата на независим прокурор, който може да е извън контрола на изпълнителната власт тогава, когато се разследва. Тук става въпрос да има такова звено, което при нужда действително да бъде независимо. И да има съответните функции.

За Велико народно събрание много отдавна се приказва и аз имам съмнение, че това едва ли ще се случи въобще.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4576 |19.12.2019 Тервел Пулев: Джошуа няма къде да ходи, мачът му с Кобрата предстои . 1| 4490 |19.12.2019 Камарата на представителите гласува за импийчмънт на Тръмп . 1| 4253 |18.12.2019 Предупреждение за мръсен въздух в София днес . 2| 4519 |18.12.2019 Протестът на медсестрите се мести пред Народното събрание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads