Реклама / Ads
20| 5791 |13.09.2020 НОВИНИ

Ивайло Калфин: все по-често ще виждаме България в негативна светлина в институциите на ЕС

.
Ивайло Калфин
Европейските институции са много тежък и бавен механизъм, но когато един път този механизъм се задвижи, много трудно може да се спре. Ако нямаше обществено недоволство в България, трудно няколко депутати можеха да предизвикат изслушване за България в пленарната зала на Европейския парламент. Колелото се завърта и за съжаление все по-често ще виждаме България в негативна светлина в европейските институции.
 

 Това каза в предаването "120 минути" по БТВ бившият министър на външните работи и бивш евродепутат Ивайло Калфин.

 

Европейската комисия избягва много внимателно да се намесва във вътрешни проблеми, но от друга страна е натоварена със задачата да се спазват принципите на Европейския съюз в страните членки. Вижда се, че протестиращите у нас имат много ясна теза, свързана с корупцията, а от страна на управляващите няма ясно оспорване на това нещо, посочи Калфин.

 

По принцип не трябва да очакваме европейските институции или който и да е отвън да реши проблемите в България. Не може да очакваме, че Европейската комисия ще ни провери нещата. Европейските институции могат да дават знак, но проблемите се решават тук в България.  Никой отвън няма да подреди България, подчерта бившият евродепутат.

 

За България има два избора – като Полша и Унгария да кажем "Не ни интересуват вашите препоръки" и да влезем в конфронтация с Европейския съюз или наш представител на високо ниво да присъства на изслушването за България и страната ни да се съобрази с препоръките, каза още Ивайло Калфин.

 

След като има критики към страната, трябва някой да отиде и да защити позицията си, отбеляза още Калфин.  

"Липсата на български представители на високо равнище, които да говорят, оставя впечатлението в европейските институции, че хората на площадите имат право", каза той.  

 

Според него има голямо политическо желание да се обвърже получаването на средствата с върховенството на закона. 

 

"Има огромно мнозинство в европейския парламент, което казва: Когато една страна не приема нашите ценности, тогава нашите данъкоплатци не би трябвало да са задължени към нея. Натискът да се обвърже решаването на проблемите с европейските пари ще продължи, засега механизмът не е намерен", отбеляза Калфин. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 6543 |11.09.2020 Мартин Димитров: Борисов се превърна в нещо като Фейсбук-Ивайло: селски цар от свински тип . 8| 6143 |10.09.2020 Ивайло Дичев: Полезният ход на Борисов е да подготви оттеглянето си от властта . 10| 8523 |25.08.2020 Ивайло Дичев: Съвсем за смях я направиха тази държава! . 23| 6849 |18.08.2020 Ивайло Калфин: И при Борисов, и при Лукашенко има граничещи с паника реакции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads