Реклама / Ads
2| 3774 |20.12.2023 НОВИНИ

Иван Брегов: Политиката отказа да пусне прокуратурата

.
Политиката отказа категорично да пусне прокуратурата от своята власт.
 

Това заяви пред БНР юристът от Института за пазарна икономика Иван Брегов.

 

Според него може да се окаже, че с прокуратурата не сме се справили категорично и по най-добрия начин.

 

"Българската Конституция ще получи една актуализация, която е показала, че има своя смисъл и своята потребност да бъде извършена. Това ще е нещо с положителен знак. Множество са направленията, в които можем да говорим, че ще има нормативно подобрение. Проблемът с политическото влияние в прокуратурата остава при недобросъвестно упражняване на тези права от законодателния орган. Ако той реши да кадрува и да постави под политическа зависимост главния прокурор, може да се получи същия ефект, какъвто имаме и в момента", допълни Брегов. 

 

Депутатите днес окончателно приеха на трето четене промените в Конституцията със 165 гласа “за”, 71 “против”. Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува с “въздържал се”. Вчера той се изказа особено остро по адрес на някои от измененията, в това число разделянето на ВСС на две - съдийски и прокурорски съвет.

 

Според Брегов е можело да се потърси друго разрешение, ако беше дадена възможност на ВСС, състоящ се само от съдии и политически представители, да имат своя квота и глас при избора на главен прокурор, така че политическото мнозинство да не надделява. 

 

Брегов изказа мнението си, че между проектът, представен през юли, и сегашният са изчистени голяма част от дефицитите му.

 

"Методическите правила се върнаха в прокуратурата и близо до главния прокурор. Даде се ясен знак за разделение между съда и прокуратурата с оглед на техните функции и затова, че съдът е единствен носител на съдебната власт или по-изразителен такъв, защото и прокуратурата е страна в процеса. Сложи се край на историческото и политическо клише за равенство между съдия и прокурор, за тримата големи в съдебната власт. Проектът безспорно има своите по-добри качества. Друг е въпросът кой ще го прилага и дали няма да го изкористява", допълни Брегов.

 

"Ако НС избере шестима "гешевчета" за свои представители в прокурорския съвет, те безспорно ще произведат следващия Гешев", категоричен бе Иван Брегов. 

“Идеята не е да озаптим безкрайно много главния прокурор и да го направим беззъб, а да дадем сигурност".

 

Другият критичен въпрос, по който няма никакъв напредък, е бюджетът на съдебната власт, смята Брегов.

 

"Българското правосъдие е с едно от най-ниските довериа в Европа, най-много съдии и прокурори на глава от населението с едни от най-високите възнаграждения и най-висок бюджет на глава от населението. Това няма да се промени, за съжаление", допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3788 |20.12.2023 Вили Лилков: Препирнята в СОС е заради неизживяна предизборна кампания . 7| 6301 |20.12.2023 Приеха окончателно промените в Конституцията. Бойко Рашков се въздържа . 0| 3832 |20.12.2023 "Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в кв. "Център" . 0| 3805 |20.12.2023 Необичаен поздрав за Коледа: Спайдърмен се спусна по фасадата на болница в Малага /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads