Реклама / Ads
5| 5309 |18.12.2019 НОВИНИ

Иван Гешев встъпва в длъжност, в четвъртък - протест /обновена/

.
Иван Гешев встъпва в длъжност. На тържествена церемония в столичната Съдебна палата той става официално новия главен прокурор.
 

В присъствието на членове на Висшия съдебен съвет, магистрати и дипломати, Иван Гешев ще положи клетва, с което на практика започва неговият мандат. По традиция на церемонията са поканени председателят на парламента, президентът, както и бивши главни прокурори.

 

Пазете прокуратурата, пазете хората в нея, защото без тях системата е нищо.” Това пожела Сотир Цацаров на Иван Гешев.

 

След тези думи Гешев се закле като главен прокурор: „Заклевам се в името на народа. Заклевам се, да спазвам точно законите в Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешни убеждения, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив. Да допринасям за издигане на престижа на професията, да пазя служебна тайна, като винаги помня, че за всичко отговарям през Закона. Заклех се.”.

 

Официално мандатът на Цацаров в прокуратурата изтича на 10 януари 2020 г., но той освобождава няколко седмици по-рано, за да оглави антикорупционната комисия. Церемонията по встъпването в длъжност на Гешев започва в 9:30 ч. и по традиция ще се проведе в зала "Тържествена" в Съдебната палата в присъствието на съдии, прокурори, представители на Висшия съдебен съвет, юристи, представители на граждански организации и журналисти.

 

Процедурата продължи няколко месеца и премина на фона на безпрецедентни протести и контрапротести - срещу и в подкрепа на Гешев. Протестът след избора на новия главен прокурор се превърна в пълна блокада на "Орлов мост". Запомнящи се останаха и няколко изказвания - едното бе на Цацаров, в което той намекна, че изборът на "тримата големи" в съдебната власт се прави в "други две сгради". По време на прегласуването за Гешев пък Атанаска Дишева от съдийската колегия разказа, че е била заплашена от него.

 

Цялата процедура продължаваше на фона на местни избори, обявяването на евродоклада по механизма за сътрудничество за напредъка на България и визита на Венецианската комисия, която бе поканена да оцени опитите на правителството да въведе механизъм за разследване на главния прокурор - заявка, направена още в началото на мандата от министъра на правосъдието Данаил Кирилов.


Макар че процедурата приключва окончателно с официалното встъпване в длъжност, заявка за протест срещу Гешев има за четвъртък сутринта, когато той ще влезе за първи път на заседание на пленума на Висшия съдебен съвет и ще седне на стола на Цацаров.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5297 |17.12.2019 Прокурори и следователи се обясняват пред ЕС за избора на Иван Гешев . 2| 5703 |17.12.2019 БОЕЦ осъди прокуратурата за споразуменията на Иван Гешев . 8| 5452 |16.12.2019 БОЕЦ организира протест срещу Гешев пред ВСС в четвъртък . 2| 4942 |16.12.2019 Съдът заседава по делото ”Иванчева”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads