Реклама / Ads
50| 6249 |24.10.2019 НОВИНИ

ВСС гласува: Иван Гешев е избран

.
Глсуването
След над 10 часа заседание, ВСС пристъпи към гласуване. С 20 на 4 гласа единственият кандидат бе избран.
 

Срещу номинацията на Гешев очаквано гласа си дадоха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и съдиите Олга Керелска и Атанаска Дишева. "Против" гласува и Красимир Шекерджиев. 
 

Решението обяви правосъдният министър Данаил Кирилов. Той покани вече избраният за главен прокурор кандидат. "Честито! Успех!", пожела му Кирилов. Самият Гешев благодари за доверието и призна, че особено впечатлен е останал от съдия Шекерджиев и неговото изказване.

 

В началото на процедурата по гласуване председателят Данаил Кирилов изчете два варианта на документа с който следва да приключи заседание.

 

Първия в подкрепа на Иван Гешев и предложение към президента да издаде указ.

 

Вторият – не избира Иван Гешев за главен прокурор.

 

След избора бе добавена нова точка към първия вариант да бъде изпратено "незабавно" до президента решението на ВСС.

 

Веднага след избора, Иван Гешев даде и първото си интервю, в което първо коментира позицията на съдия Красимир Шекерджиев, който гласува против него, като нещо, което не е очаквал. Заяви също така, че все още не е приключила процедурата по избора му и ще запази нещата, които подготвя да каже, след като тя приключи.


.

 

Припомняме, че висшето си образовани Иван Гешев придобива през 1994 година във Висшия институт на МВР, а общият му юридически стаж надхвърля 23 години. Професионалната си кариера започва през 1996 година като помощник-следовател в Столична следствена служба. Достига до ранг „следовател“, а по-късно преминава през Софийска районна и Софийска градска прокуратура и Върховна касационна прокуратура. През 2016 година ВСС го избра за председател на Специализираната прокуратура, а през 2018 година встъпва в длъжността „заместник на главния прокурор при ВКП“, която изпълнява до момента.

 

Последва и брифинг на ВСС във връзка с избора.

.

 

С викове "Гешев е позор!" протестиращите на Орлов мост посрещнаха новината за избирането на Иван Гешев за главен прокурор. Ораторите обявиха, че след избора протестите стават ежедневни.

 

В същото време  привържениците му, събрани пред сградата на ВСС посрещнаха новината за избора му за нов главен прокурор с викове "Победа!". Въпреки че Гешев бе избран за главен прокурор, протестиращите в негова подкрепа дадоха заявка, че ще го изчакат навън, докато излезе, за да го поздравят. 

 

Протестите коментира и самият кандидат. "Сега прочетох, че са блокирани централни софийски булеварди. Това едва ли може да се случи в много български държави. Извинявам се на българските граждани, които заради мен не могат да стигнат до работното си място, до училищата на децата си, до детските градини", заяви той по време на изслушването си.

 

София е блокирана от сутринта от протести срещу провеждащия се в момента избор на Иван Гешев за главен прокурор. Преди заседанието полицията не допусна до сградата на Висшия съдебен съвет противниците на единствения кандидат за поста на Сотир Цацаров, които днес са организирани от БОЕЦ. В резултат на това решение шествието се пренесе на Орлов мост, където блокира движението през кръстовището. Полицията опитва с преговори да убеди демонстрантите да освободят кръстовището, но те са там и към момента, а в социалните мрежи непрекъснато се обменят призиви да не се отстъпва.


Периодично през кръстовището преминават линейки със и без включени специална сигнализация, което създава впечатление, че опитват "пропускливостта", съобщава Сега.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5335 |24.10.2019 Цацаров подкрепи Гешев с остри и лични нападки към Лозан Панов . 16| 6906 |24.10.2019 Иван Гешев към член на ВСС: Какво очаквате да ви кажа, за да сте щастлива? . 3| 5191 |24.10.2019 Петър Кърджилов: Ако президентът подпише за Гешев, ще бъде разпознат като част от мафиотското статукво . 2| 4147 |24.10.2019 Изслушването на Иван Гешев причини кошмарен трафик в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads