Реклама / Ads
1| 3244 |12.02.2021 НОВИНИ

Иван Хаджов: Услугите, които извършваме от гишето на банката, вече могат да бъдат извършени и дистанционно

.
Почти всички услуги, които извършваме от гишето на банката, вече могат да бъдат извършени и дистанционно. Това е изключително полезно по време на пандемията от коронавирус.
 

Как да бъдем в крак с времето ? Новите методи за разплащане и управление на личните финанси през телефон и компютър разясни в предаването „100% будни“ по БНТ Иван Хаджов, експерт по Fintech и дигитални технологии.

 

„Безспорно иновациите ни осигуряват все повече и повече удобство. Най-вече спестяват време, правят живота ни по-лесен и удобен. Това е и основната полза от тази технология. Другият голям плюс на Fintech е, че създава здравословна конкуренция. Именно стимулира традиционните банки да предлагат по-иновативни решения, тъй като на пазара навлизат технологични компании, които натискат границите на иновациите. В крайна сметка всичко това води само до положителни резултати за крайния потребител – по-евтини транзакции, по-бързи услуги и голямо удобство. Всичко вече се случва в реално време, от мобилния телефон“, обясни той.

 

Как обаче да се ориентираме в света на всички тези иновации? Според Хаджов съществуват два аспекта.

 

„От една страна е самата транзакция, в момента, в който се случва. Новото регулативно изискване за задълбочено установяване на личността дава възможност крайният потребител да види точно с кой търговец каква транзакция прави още преди да я одобри. От друга страна, обаче, идва моментът, когато човек си поглежда банковото извлечение и започва да си задава въпроса кога са направени дадени транзакции. В този случай на помощ отново идва Fintech. Така клиентът може да получи по-детайлна информация за всяка една транзакция“, разясни той.

 

Като едни от най-големите и важни удобства Хаджов посочи мобилните портфейли и дигиталните банки, които също правят традиционните играчи много по-дигитални.

 

За какво трябва да бъдем внимателни?

 

Повечето Fintech технологии са изключително добре осигурени по различни начини, увери експертът. Според него притесненията вече не са в сферата на сигурността на плащанията.

 

„По-скоро трябва да подберете внимателно правилното за вас приложение. Кое ви дава допълнителните ползи и функции, които конкретно на вас ви вършат работа“, обясни той.

 

Той обясни и що е то дигитална идентичност.

 

„Това е технология, която е основата за дигиталната трансформация. Едно от основните неща е да знаем, че човека или институцията, с който общуваме, са тези, за които се представят. Дигиталната идентичност цели да създаде такава еко система от доказани самоличности в интернет. Това дава една допълнителна сигурност, защото тя е отвъд нашите пари. Тя дори е в здравеопазването“, посочи Иван Хаджов.

 

След случката в НАП не се усети срив на доверие в сферата на иновациите, добави той.

 

А за всички, които все още не са съвсем наясно що е то Fintech, Хаджов поясни, че това е доста обширно понятие, включващо технологии, свързани с финансите. В момента фокусът е най-вече върху иновациите в тази сфера, като те биват в различни категории – от дигитални плащания и възможности за инвестиции, възможности за savings, E-commerce. Иновациите в това пространство са много и постоянно бълват нови и нови идеи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4341 |11.02.2021 Политологът Борис Попиванов: Коалирането между НФСБ и „Воля“ укрепва статуквото . 26| 9405 |10.02.2021 Бойко Атанасов и Иван Гешев в директен сблъсък . 111| 7062 |10.02.2021 Христо Иванов: Няма да управляваме в мандат на ГЕРБ, БСП и ДПС . 26| 12144 |08.02.2021 Иван Бакалов: В страната се очертава партия на администрацията, която е калинкизирана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads