Реклама / Ads
0| 3310 |24.05.2022 НОВИНИ

Хиновски: Отказът да плащаме за руски газ в рубли не беше грешка. Показахме, че не коленичим

.
Иван Хиновски Източник: стопкадър, БНТ
Известно е, че „Газпром“ прилага различен стандарт към различните клиенти. По-богатите са по-ухажвани. България обаче не направи грешка като отказа да плаща газ в рубли. Показахме, че не коленичим и тръгнахме да търсим алтернативи. Разковничето е първите доставки на втечнен газ да ги реализираме и те да бъдат на цени по-ниски от цената на „Газпром“
 

Това каза по БНТ енергийният експерт и председател на Българския енергиен и минен холдинг Иван Хиновски.

 

„В периода, в който се изискваше плащане в рубли, не беше ясно абсолютно нищо. Не беше ясно какво ще ни струва това. По тази причина не бих казал, че беше грешка отказът за плащане в рубли, сега България трябва да изчака преди да предложи нови преговори на Русия“, коментира Хиновски и обърна внимание, че в края на тази година на нас ни предстои преподписване на договора с „Газпром“.

 

„Прекалено крайно е становището, че ние не можем без тръбен газ /газът от „Газпром“ – бел. ред./. Българският енергиен и минен форум предлага миксиране на дългосрочни договори за 50% и останалото – спот пазари и азерски газ. Това е една база за сигурни доставки на природен газ“, обясни той.

 

Според него в този контекст разговори с „Газпром“ трябва да бъдат проведени, защото имаме действащ договор и не са предприети действия от наша страна да бъде прекратен. Хиновски уточни, че в него има клаузата „взимаш или плащаш“, която може да бъде активизирана от руската страна във всеки момент.

 

„В момента водим преговори за втечнен природен газ, в същото време разчитаме и на азерски газ. Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ и тук е мястото на енергийната комисия“, подчерта енергийният експерт.

 

Той все още не е убеден, че България може да се откаже напълно от руския газ. „Добре е да се подсигури дългосрочен договор за втечнен газ, но много зависи каква ще е цената“, отбеляза Иван Хиновски.

 

За него „разковничето е първите доставки на втечнен газ да реализираме на цени по-ниски от цената на „Газпром“. Тогава ще видите съвсем друга позиция на „Газпром“, прогнозира експертът.

 

„Втечненият газ има ниски цени през лятото, но през зимата, когато расте потреблението, неговите цени също се покачват“, допълни той.

 

По думите му, целта на България трябва да е 1/3 тръбен газ, 1/3 азерки, 1/3 втечнен газ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3516 |22.05.2022 Александър Николов: Имаме начин да плащаме в рубли, но ако ”Булгаргаз” не се подлага на риск . 0| 3999 |16.05.2022 Хиновски: Съмнявам се, че цената на газа от САЩ ще е близка до цената на „Газпром“ . 0| 3858 |14.05.2022 Путин: Отказът на Финландия от политиката си на военен неутралитет ще е грешка . 0| 4339 |04.05.2022 Доц. Росен Карадимов: Едно е да плащаме скъп газ заради войната, друго - заради посредници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads