Реклама / Ads
0| 6096 |26.03.2022 НОВИНИ

Експерт: Ако плащаме с рубли за газа, ще се превърнем в Троянския кон на Русия в Европа

.
Източник: БГНЕС
България може да е най-слабото звено в Европа, предвид зависимостта си от руския газ, но едно съгласие да заплащаме за синьото гориво в рубли, както разпореждат от Кремъл, би било прецедент, който би навредил на енергийната сигурност на целия Евросъюз, като позволи на Путин да заобиколи санкциите. За това предупреди пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.
 

„Нека България за пореден път да не се превръща в троянски кон на Русия в Европа като се предприемат самостоятелни решения, които ефектират върху целия континент“, призова той.

 

Според него е възможно руското ръководство да използва неплащане с рубли като претекст за спиране на газовите доставки за Европа.

 

Владимиров определи обещаните от САЩ допълнителни 15 милиарда кубически метра газ за Европа през тази година като „капка в морето“ предвид плановете на ЕС да ореже драстично потреблението на природен газ от Русия.

 

„Алтернатива на руското синьо гориво е втечненият газ от терминала в Ревитуса, а в скоро бъдеще и от Александруполис. За да се възползва от него на поносими цени, София следва да потърси сътрудничество с Гърция и други съседи за обща покупка“, обясни експертът.

 

„Ако продължим да купуваме газ от Русия след изтичането на действащия договор в края на тази година, българското правителство ще трябва да гарантира прозрачност на сделките“, предупреди Владимиров.

 

„Когато има геополитически кризи, е важно търговците на природен газ да имат отговорност за сигурността на доставките. Това, което виждаме в момента е, че под натиска на високите цени търговците нямаха финансовата възможност да запълнят навреме газохранилищата си, това предизвика шока в цените на тези есен и зима. Този шок ще се повтори следващата есен, ако няма подобна запълняемост. Това е спешна мярка, която е необходима, за да успокои цената на природния газ и като каскада – цената на тока в Европа“, коментира още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6207 |25.03.2022 Песков: Заповедта на Путин за плащането на газ в рубли не се отнася за „Новатек“ . 0| 3663 |25.03.2022 Урсула фон дер Лайен: ЕС няма да позволи руският газ да се плаща в рубли . 0| 5917 |24.03.2022 Кремъл: България е неприятел за Русия. Затова ще купува газ в рубли - независимо дали иска, или не . 0| 3302 |24.03.2022 Германски министър: Плащане на газа в рубли противоречи на сключените договори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads