Реклама / Ads
0| 3459 |05.05.2022 НОВИНИ

Керемедчиев: Европейците ще станем независими от Русия, но цената ще бъде по-висока

.
Милен Керемедчиев Източник: БГНЕС
”За последните два месеца ЕС е платил 47 млрд. долара на Русия за енергоизточници. Само Германия е платила 9 млрд. за газ и петрол. Част от парите, които влизат в руската икономика, се използват за военни действия. Само за превземането на Мариупол руската армия е похарчила 1,2 млрд. долара. Ако това кранче се затвори, би имало сериозен ефект върху руската икономика”. Това коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.
 

Той отбеляза, че зависи доколко ефектът на бумеранга би могъл да се завърти към Европа. За газовите доставки все още се буксува, затова има разнобой между страните членки, припомни Керемедчиев.

 

Много тежко се удря руската икономика и не могат бързо да се намерят алтернативи, смята той. Русия много трудно ще търси други пазари, а като ги намери - те са задоволени от държави от Близкия изток. 

 

"Златната кокошка продължава да е ЕС. Би било безумие Русия да спре газовите доставки до икономика като германската. В един момент Русия ще изпадне в дефолт по външния си дълг и няма да може да го плаща. Започва да се капсулова и да опитва да задоволява нуждите си с това което има", подчерта Керемедчиев. 

 

В резултат на санкциите всичко ще стане по-скъпо, предупреди той. За последните 10 години държавите от ЕС са станали два пъти по-зависими от руските енергоизточници, стана ясно от думите на бившия зам.-външен министър.

 

"Изграждат се нови енергийни терминали, които да захранват европейските държави. Европа плащаше за своята сигурност най-вече на САЩ, плащаше на Турция за спиране на бежанските потоци, плащаше на Русия за енергоизточниците. Този зов за събуждане най-накрая прокънтя в ушите на европейските чиновници. Сега панически се взимат мерки да се навакса това, което беше изостанало 10 години. Европейците ще станем независими от Русия, но цената ще бъде по-висока", обясни Керемедчиев.

 

Цените на енергоизточниците бавно ще продължават да се увеличават за крайния потребител, прогнозира той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4229 |03.05.2022 Зам.-командир от „Азовстал“: Ако останем без храна, ще ловим птици . 0| 2993 |21.04.2022 Христо Иванов: Ако управлението загуби идентичността си, няма как да останем част от него . 0| 3321 |30.03.2022 Овчаров: Очакваме Русия и Путин да са много великодушни? Естествено, че ще останем без газ, ако не плащаме в рубли . 0| 3417 |29.03.2022 Керемедчиев: Поясът от Крим до Донецк и Луганск ще бъде контролирана зона, възможен е корейски сценарий

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads