Реклама / Ads
1| 2763 |01.10.2022 НОВИНИ

Мартин Владимиров: Променената геополитическа ситуация е шанс за България и региона

.
Мартин Владимиров
Променената геополитическа ситуация е шанс за България и региона. По интерконектора между Гърция и България ще пристига газ на цена, която е пет пъти по-ниска. Това каза пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.
 

 Преди 10 години, когато беше подписан договорът, аз го обявих за едно от най-лошите споразумения. Но днес това се оказва липсващото звено на стратегическия коридор Юг - Север за свързване на Балтийско, Адриатическо и Егейско море с доставки на алтернативни количества природен газ. Този интерконектор е част от редица стратегически проекти". 


 Той подчерта, че газовият пазар в Югоизточна Европа е малък, а след планираното разширение на интерконектора по-голямата част от потреблението на газ на Балканите ще бъде гарантирана. 

 

"Дългосрочната сигурност на енергийните доставки означава енергийна независимост и отказ от вноса на изкопаеми горива. Бъдещето на Европа е нисковъглередно. Истинската независимост идва от структуриране на система, базирана на възобновяеми енергийни източници и върхови технологии за съхранение, за да нямаме нужда от внос на изкопаеми горива. Разбира се, ролята на природния газ няма да изчезне от днес за утре". 

 

В предаването "Събота 150" Владимиров допълни, че интерконекторът ще изиграе стратегическа роля, като помогне на бъдещите правителства в региона да имат алтернатива и да не се окажат под натиск от страна на Кремъл. 

 

"Урсула фон дер Лайен иска да покаже, че Европа е готова да помогне, където Русия има най-голямо икономическо и политическо влияние... Геополитическото бъдеще на Европа е на карта и краткосрочните икономически интереси на един субект или лоби не могат да надделеят над тъмните облаци, надвиснали над националната сигурност на членките на ЕС. Всички правителства осъзнават, че не е време за лобиране и за извличане на максимална полза за националния интерес, а за солидарност". 

 

Енергийният експерт изрази надежда, че пускането в експлоатация на интерконектора е първа крачка към промяна на геополитическата конюнктура в страната ни - защото "все гледаме да не изпълним целите на ЕС за диверсификация на енергийните доставки, за премахване на въглищната зависимост, изобщо, за трансформация на българската икономика". 

 

Втора важна стъпка според него е подписване на споразумение за солидарност с Румъния и Гърция в областта на електроенергията и природния газ, за да се определи механизъм и план за действие при пълно спиране на руските доставки за Югоизточна Европа. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2861 |30.09.2022 Мартин Владимиров: „Лукойл” поддържа около 10% под средните цени на ЕС . 3| 3165 |19.09.2022 Мартин Димитров: Руското МВнР изопачава факти, търси нацизъм в България . 1| 2862 |18.09.2022 Мартин Владимиров: Само 9% от потреблението на газ се задоволява от „Газпром“ . 0| 2983 |13.09.2022 Първите осем изтребителя F-16 вече се произвеждат, уверяват от “Локхийд Мартин”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads