Реклама / Ads
0| 3031 |06.06.2022 НОВИНИ

Иван Нейков: Ще гледаме втори вариант на същия бюджет. Сегашната ТЕЛК система е за музея

.
Иван Нейков
Ще гледаме втори вариант на същия бюджет. Продължаваме втория етап на Бюджет 2022. Това каза пред БНР Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика, бивш министър на труда и социалната политика.
 

Според него това е "нормалната картинка, винаги когато се актуализира републиканският бюджет – всяка общност излиза и казва – моите проблеми са най-тежки, дайте ми".

"Реформите явно няма да са в актуализирането на бюджета", прогнозира бившият социален министър.

 

"Няма криза, в която България да е влязла и да е излязла по друг начин, освен с повече труд. Ако изходът е с повече труд, тогава къде са решенията в бюджета на решения като какво правим с хората с увреждания, как им помагаме да излязат на пазара на труда? Над 150 хиляди души с някакви увреждания, които ги няма на белия пазар на труда, защото не сме създали условия за тях", продължи Нейков.

 

По думите му сегашната ТЕЛК система е за музея. "Единствената цел на системата за оценка на работоспособността е да докара човека до пенсия за инвалидност, за да го задраскаме окончателно от пазара на труда. И той отива в сивия пазар на труда. Ето нещо, което се знае и не се прави. Хората с увреждания са много голяма група, те са много добри работници. Това е първата стъпка – как да дадем възможност на хората с увреждания да се трудят на белия пазар на труда", каза още той.

 

"Войната може да бъде причина да не направим някои неща, ако не искаме, но не е аргумент да не ги правим", смята експертът. "Като не знаеш на кого какво да дадеш, почваш да даваш на калпак, в резултат на което харчиш много пари, но от другата страна ефектът, резултатът от тях не е онзи, който очакваш. Защото тези пари не стигат до истински нуждаещите се хора", заяви още бившият социален министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3295 |05.06.2022 Владимир Иванов: Цените на световните пазари се успокояват . 0| 3557 |04.06.2022 Христо Иванов: След 12 години доминация на ГЕРБ ремонтът на политическата кухня е труден . 0| 3238 |04.06.2022 Подпалиха Културния център ”Иван Михайлов” в Битоля . 0| 2817 |03.06.2022 Иван Таков: Нужна ни е вярата на Ботев, че неговата България е възможна и зависи от нас самите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads