Реклама / Ads
2| 5030 |28.12.2014 НОВИНИ

Иван Петров, ССЗБ: Искаме социални предобивки като тези в МВР

.
Искаме социалният пакет за МВР и за надзирателите да бъде един и същ. Това каза Иван Петров от синдикалната организация на служителите в затворите Иван Петров по Фокус.
 

До провеждането на национален протест се стигна след като мина на първо четене бюджета за 2015 година и се проведоха няколко срещи в главните дирекции на Министерство на правосъдието. От там ни заявиха, че влизането в сила на социалния пакет, който е приет в Закона за МВР няма да бъде приложен за служителите на Министерство на правосъдието в ГД „Изпълнение на наказанията” и ГД „Охрана” на съдебната власт. Ние поискахме от нашите членове във всички синдикални дружества в страната да обсъдят ситуацията и да ни съобщят своето мнение, за да знаем как да продължим по-напред. Ние имаме синдикални представители във всички български затвори, следствени арести и пробационни служби. Трябва да ви кажа, че напрежението сред служителите е огромно. Не е нормално държавата да не спазва законите, които сама е създала. Ние сме служители, чиято основна дейност е да налагат спазването на законите. Като граждани сме длъжни да спазваме законите, а държавата отказва да спазва законите, които касаят нас. В новия Закон за МВР има един доста добър социален пакет, където за първи път започват да се изплащат някои социални плащания: за работа през нощта; за работа по време на национални празници; допълнителни заплащания за времето, в което ние сме ангажирани извън графика на дежурства да бъдем на разположение в дома си или на посочено от ръководството място и да сме готови по всяко време да действаме при дадена ситуация.

Това са социални придобивки, които са фиксирани в Кодекса на труда и се изплащат на всички останали работници и служители извън системата на сектор „Сигурност”. За първи път през тази година, в новия Закон за МВР, към тези придобивки бяха включени и служителите от сектора „Сигурност”. Ние, служителите в местата за лишаване от свобода и охранителите на съдебната власт, сме служители именно по този закон. Недопустимо е държавата да не спазва закона именно към държавните служители. За това, отчитайки желанието, настроението и ситуацията в нашия сектор, взехме решение към пристъпване на активни протестни действия. Ние нямаме право на ефективни стачни действия, имаме право на протестни действия, като всички дежурни служители ще останат на работа. Тези, които са на смяна по график ще си вършат служебните задължения и ние гарантираме, че и през празниците, и след това, в местата за лишаване от свобода ще има сигурност и ред. Ще продължим да изпълняваме служебните си задължения, въпреки че държавата ни пренебрегва. На 29 декември протестът ни ще е едно предпразнично, мълчаливо присъствие пред всички места за лишаване от свобода със служителите, пренебрегнати от закона. След това планираме голям национален протест митинг-шествие, който ще започне от Министерство на правосъдието, ще продължи през Министерство на финансите, към Министерски съвет и ще завършим пред Народното събрание. Той е планиран за 10 януари, събота. След това имаме някои виждания и за празника на служителите от местата за лишаване от свобода на 29 януари, каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4100 |25.12.2014 Христо Мутафчиев: Диване съм! . 3| 6888 |21.12.2014 Кристина Иванова стана „Гласът на България“ . 7| 4590 |21.12.2014 Иван Нейков: Има скрита цел за промените в осигурителната система . 12| 5143 |19.12.2014 Депутатите решиха: Укриването на осигуровки се криминализира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads