Реклама / Ads
0| 3138 |20.01.2023 НОВИНИ

Иван Сотиров: Партиите се изродиха в лидерски корпорации

.
Иван Сотиров
Бившия зам.-председател на СДС Иван Сотиров посочи пред БНР, че същностният разговор на лидерската среща, която се проведе в парламента, е подменен. Според него БСП, ако иска да бъде възприемана като демократична партия, трябва да се разграничи ясно от комунистическия режим.
 

Според Иван Сотиров "всички проблеми, с които днес се сблъскваме, са в огромната си част рецидиви от този период на вярно служене на Кремъл. Стоим на място, защото за 30г. не е извършена промяна точно в тази посока. Този проблем е базов. Проблемът е, че всички партии в една или в друга степен са продукт на номенклатурата на БКП и техните наследници. 30г. не можем да модернизираме армията си пак поради тази соцносталгия". 

Сотиров подчерта, че олигархичният модел в България е проекция на руския олигархичен модел."

 

Иван Сотиров постави въпрос, от който според него бягат всички партии: "Имаше един референдум, в който участваха 3.5 милиона българи, повечето от които категорично гласуваха за мажоритарна система с балотаж. ... Ако имахме избори по тази система, щяхме да имаме по-представителен парламент с по-сериозно представителство".

 

По думите му кризата в политическата система е заради това, че всички партии са се изродили в лидерски корпорации: "Всички личности в партиите, които изразяват собствено мнение и не са съгласни с ръководството, на следващите избори не попадат в листите на пропорционалната система. Тази криза на партийната система води и до друг проблем - използва се вратичката, която фигурира в Конституцията, служебното правителство, но с това се суспендира парламентарният характер на България. Ние сега можем да говорим не за скрита президентска форма на управление, а за едноличен режим. ... Другата опасност е, че очевидно Румен Радев прокарва една прокремълска линия".

 

Мнението на Сотиров е, че партиите са виновни за това, че президентът твърде дълго управлява страната със служебни правителства, защото се занимават с теми, които вкарват страната във все по-голяма криза: "Всички реформи трябва да дойдат от парламента и от политическата власт. Няма как да очакваме реформа в съдебната власт и в частност в прокуратурата, ако първо не се реформира политическата власт".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3251 |20.01.2023 Христо Иванов: Ние се връщаме към хартиената коалиция, връща се страната назад . 22| 14798 |20.01.2023 Колекция от долнопробни факти: Защо Иван и Сийка затъват в Nexo? . 1| 3306 |20.01.2023 Стоян Тончев: Nexo - поредната катастрофа за Иван Гешев . 4| 4316 |20.01.2023 Иван Бакалов: И какво се оказва - САЩ няма криминални обвинения към ”Нексо”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads