Реклама / Ads
1| 3955 |07.12.2023 НОВИНИ

Иван Таков: БСП не е спасителен пояс за вътрешнокоалиционни драми

.
Иван Таков, лидер на БСП-София и на групата на социалистите в СОС
БСП не е спасителен пояс за вътрешнокоалиционни драми. Това заяви Иван Таков, лидер на БСП - София и на групата на социалистите в СОС.
 

Той направи коментара по повод невъзможността да бъде избран председател на Столичния общински съвет и в днешното четвърто заседание. "Ние сме сериозна партия. Работим по политики и отстояваме предложенията, които даваме на гражданите по време на предизборната кампания", поясни той.

 

Иван Таков обвини съветниците от политическата група на ГЕРБ, че не мислят как да заработи СОС, а търсят начин да продължат техния порочен модел, който 18 години налагаха в Сполична община. "Ние работим много по-разумно и рационално, отбеляза той. - За съжаление, най-голямата политическа група в СОС загуби още една ценна седмица на столичани, през която не направи нищо за справяне с блокажа за избор на председател. Вместо да решаваме проблемите на града и на хората, сега тепърва ще започваме разговори по политики и приоритети. Още повече, че ние вече ясно заявихме нашите по време на първата ни среща преди по-малко от две седмици".

 

Председателят на БСП - София изрази разочарование от липсата на официален отговор от страна на кмета Васил Терзиев на двете писма, които преди седмица от групата на социалистите му изпратиха. Едното беше с настояване столичният градоначалник да се разпореди да бъде изготвен финансово-икономически анализ на състоянието на Столична община към момента и да бъде направена проверка на текущото състояние и изпълнението на инвестиционните обекти в Столична община. Искането им в другото беше за изслушване на ръководствата на "ЕРМ Запад", на почистващите фирми, на "Топлофикация - София", на дирекция "Зелени системи" и "Софийска вода" ЕАД. Социалистите настояваха те да отговорят на въпроси, свързани с проблемите, които имаха, по време на първия по-сериозен снеговалеж в София, както и за готовността им да посрещнат нови предизвикателства на зимата.

 

"Нямаме отговор на тези наши писма, защото не били стигнали до кмета. А след някой и друг ден, като навали 10 см сняг в София, пак ще има хаос и ще се чудят какво се е случило, коментира Иван Таков. - Днес чухме настояването на кмета още в началото на идната седмица да има нова сесия на СОС, защото щели да изпуснат едни пари - 240 милиона лева по ОП "Околна среда" във връзка с водните цикли в София. Ние от медиите научихме, че съществува такъв риск, въпреки че имаме писмо, с което искаме информация точно по този въпрос. Затова днес настояхме следващото заседание на СОС да бъде на 18-ти декември. Така ще можем да проверим чрез съответната документация и в детайли дали твърденията на кмета са верни. Ако наистина съществува риск от загуба на средства и намерим разбиране относно работата в Столичния общински съвет, ние ще подкрепим доклад, свързан с разплащането по програма "Околна среда" във връзка с водните цикли в София".

 

Станислав Младенов, общински съветник от групата на Местна коалиция "БСП за България", предложи Столична община да изиска от Дирекция "Държавни помощи" към Министерство на финансите становище с ясно разписан график на проектите и със сроковете, в които трябва да бъдат извършени разплащанията по тях. "Това е един добър начин всички ние да се запознаем с цялата тази информация и да работим така, че да предотвратим подобни ситуации и рискове от загуба на средства по европейските програми, коментира той. - Мисля, че такава справка е редно и може да бъде изготвена в много кратки срокове от Министерство на финансите. По този начин ще подпомогнем процеса на взимане на мотивирани решения от страна на всички политически сили в СОС".

 

Лидерът на столичните социалисти Иван Таков коментира и възможността за избор на ротационен председател на СОС. "Ако искат и Столична община да изглежда като Сглобката на национално ниво, тогава нека да си изберат председател на ротационен принцип, каза той. - Според мен, този вариант не е работещ за СОС. Досега няма такова конкретно предложение и не сме го обсъждали в нашата група. Зад председателя на СОС трябва да има ясно мнозинство, което да е базирано на политики, идеи и приоритети. Всичко останало би изглеждало като задкулисна договорка. Работа с плаващи мнозинства означават изключително тежък и труден мандат на СОС, който няма да е от полза за София и гражданите".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4333 |07.12.2023 Руският петрол се спира от 1 март, но от 1 януари се спира износът на всякакъв вид продукти произведени от руски петрол . 8| 4545 |07.12.2023 Столтенберг: Трябва да увеличим нашата подкрепа за Украйна зимните месеци . 21| 5168 |07.12.2023 Бойко Ноев: България трябва да си откупи "Лукойл", за да не бъде клатена . 1| 4204 |07.12.2023 Близо 170 издателства с над 100 хиляди заглавия на 50-ия Софийски международен панаир на книгата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads