Реклама / Ads
0| 2555 |12.01.2023 НОВИНИ

Иван Таков: Нека да бъдем по-отговорни и по-социалночувствителни към проблемите на хората

.
Нека да бъдем по-отговорни и по-социалночувствителни към проблемите на хората. Това пожела председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков в изказването си в началото на първата за новата година сесия. Той призова всички общински съветници да се водят от разума в решенията си и да не позволяват на политическата конюнктура да влияе на делата им, които са призвани да вършат в полза на града и на хората в него. 

"За съжаление, започваме последната година от този мандат на Столичния общински съвет в условия на нарастващо напрежение в София, отбеляза Иван Таков. - То беше предизвикано от решението, което беше взето миналото лято за промени в Наредбата за пътуване с обществения градски транспорт. Тогава ние не подкрепихме доклада и ясно призовахме да не бъдат премахвани едномесечните карти за една линия и да не бъде вдигана цената на билета. Предложихме и конкретни промени, с цел да запазим най-предпочитаните възможности за транспорт на столичани. Те не бяха приети. И сега сме свидетели на недоволство от страна на гражданите, хаос с документите за транспорт, опити за обяснения и оправдания от страна на ръководството на Центъра за градска мобилност". 


Иван Таков добави, че съветниците от БСП са наясно с тежкото финансово състояние на столичния градски транспорт, но няма как да се съгласят цялата тежест да бъде прехвърлена върху и без това изтънелите портфейли на софиянци. Според лидера на столичните социалисти в този си вид Наредбата е несправедлива спрямо гражданите.
"Истината е, че се надявахме да сме лоши пророци и сега нито се радваме, нито се гордеем с това, че познахме какво ще се случи в началото на тази година, коментира още Иван Таков. - Само преди месец подобна прогноза направихме и за края й.

 

Недоволството на софиянци и хаосът в града ще се повторят. Тогава те ще бъдат предизвикани от една друга Наредба - тази за нискоемисионните зони, която беше приета от "тематичната коалиция" ГЕРБ-СДС и Демократична България в средата на декември. С тази Наредба софиянци бяха наказани по социално-икономически принцип. Предложените мерки в нея са палиативни и ще създадат повече проблеми, отколкото ще решат. Тъй като често прогнозите ни се сбъдват, групата на "БСП за България" обжалва пред областния управител тази наредба. Осигурили сме юридическа помощ и на гражданите, които желаят да я обжалват пред Административния съд". 


Според Иван Таков приемането на Наредбата за нискоемисионните зони е била поредната пиар акция на управляващите, но тя не е успяла да скрие управленската и административна немощ на ГЕРБ-СДС. "Тя лъсна с невъзможността да бъде събрано достатъчно мнозинство за подкрепа на План-сметката за чистотата, каза още той. - А именно План-сметката, ако бъде използвана правилно, е най-полезният инструмент за чистотата на София и въздуха в града. От години призоваваме за по-често и качествено миене на улиците, като доказано един от най-ефективните начин за справяне с проблема с фините прахови частици".


Председателят на БСП - София отбеляза също, че общинските съветници от групата на социалистите са се оказали прави, когато отказаха да подкрепят новата концесия на "Софийска вода", въпреки че положиха огромни усилия за подобряване на четвъртото допълнително споразумение. "Сега виждаме становище на КЕВР, сходно с нашите мотиви, добави той. - А проблемът с финансовото и технологично състояние на "Топлофикация-София" продължава да виси със страшна сила. Помогнахме на управляващите от ГЕРБ-СДС да го решат, но те загубиха 4 години в нищоправене. Проспаха този период и в момента дълбоко се съмняваме, че ще бъде намерен инвеститор, който да се ангажира с общинското дружество. Затова вече обявихме, че ще работим в посока "Топлофикация-София" да бъде включена в Плана за възстановяване и устойчивост, за да бъде спасена. Това ще бъде един от нашите основни приоритети в тази последна година от мандата".


Иван Таков прогнозира, че в очакване на местните избори през есента и евентуален предсрочен парламентарен вот скоро, политическият сезон в Столична община ще бъде напрегнат. "Ние, общинските съветници от БСП, ще бъдем по местата си, ще работим отговорно, няма да се поддаваме на манипулации и провокации. Ще предотвратяваме всички опити за злоупотреби или за ощетяване на софиянци, заяви той. - Нека всички да бъдем по-отговорни и по-социалночувствителни към проблемите на хората, а след това да мислим за предизборните кампании. Желая повече разум в решенията и действията на всички ни. Нека дългът ни към хората в София да бъде по-силен от личните ни страсти".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2656 |12.01.2023 Христо Иванов: Третият мандат не е топка, която се подхвърля, а бъдещето на страната . 1| 2699 |11.01.2023 Христо Иванов: Няма данни, че Албена Симеонова от ДБ е укривала издирвания от Интерпол Бодил . 10| 2938 |10.01.2023 Иванов иска кабинет без политически лидери в името на националните цели, но не търси подкрепа от никого . 0| 2742 |09.01.2023 Иво Инджов: Предложението на Христо Иванов е искрено, но абсурдно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads