Реклама / Ads
13| 3503 |01.02.2022 НОВИНИ

Иван Таков: Осветлението в София е безобразно. Има улици без нито една светеща крушка

.
Иван Таков
Осветлението в София като цяло е на безобразно ниво. Има цели квартали и улици, където една крушка не свети. Това каза в ефира на БНР Иван Таков – заместник-председател на групата на „БСП за България“ и на Комисията по финанси и бюджет в СОС, по повод скандала с цените на уличното осветление в София.
 

„Комисията, която класира фирмите, е помощен орган на възложителя и няма право да изменя критерии, както и няма право да променя параметри по офертите на участниците, включително предложените цени“, уточни Таков, който е участвал в комисията по тази обществена поръчка.

 

Той обясни, че ако възложителят прецени може да прекрати процедурата, но комисията не може и уточни, че в тази процедура няма проблем с класирането на участниците, каквато е задачата на комисията.

 

„Поръчката е основно за техническа поддръжка, впоследствие за ремонтно-възстановителни работи и изграждане на нови трасета. Основните средства, изразходвани през миналата година са за техническа поддръжка“, каза общинският съветник от БСП.

 

Таков изтъква, че комисията не борави с единични цени и не класира фирмите на тази база, а въз основа на комплексна оценка от всичките цени, предоставени по различните показатели.

 

„Единичните цени в тази поръчка бяха над 190. Например за поддръжка на едно осветително тяло при едната фирма цената е по-ниска, а при изграждане на осветително тяло при същата тази фирма е по-висока цената. Комисията няма правомощия да каже „много Ви е висока тази цена, променете я“, защото това би било сериозно нарушение на Закона за обществените поръчки. Това право има възложителят“, категоричен е финансистът.

 

Според Таков в самата процедура няма нарушения и тя преди време е била проверявана от Вътрешен контрол на Столичната община. Също така никой от участниците не е обжалвал.

 

„Контролните органи трябва да направят проверка и да кажат кой казва истината“, счита Иван Таков по повод спора около тази обществена поръчка.

 

„Ако се види, че има каквито и да било нарушения от страна на възложителя, заместник-кметът по транспорта Кристиан Кръстев веднага трябва да подаде оставка“, заяви Иван Таков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3190 |31.01.2022 Проф. Иван Илчев: Не съм видял наши бизнеси да проявяват интерес към Северна Македония . 8| 3281 |31.01.2022 Бонев внесе сигнал за измамата с осветлението на София в прокуратурата . 2| 4238 |31.01.2022 Иван Нейков: Перфектната буря не е само заради цените, но и заради бюджета за 2022 г. . 12| 3663 |30.01.2022 Хр. Иванов: Имаме интерес управлението да успее, но трябва да сме готови и за изненади

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads