Реклама / Ads
1| 2999 |28.02.2022 НОВИНИ

Иван Таков: Паметниците нямат силата да ни разделят, те са част от нашата история

.
Паметниците нямат силата да ни разделят, те са част от нашата история. Този коментар направи заместник-председателят на БСП - София Иван Таков. Той, заедно с членове на Националния съвет на БСП, на градската организация и на Младежкото обединение на социалистите в София, организира почистване на Паметника на Съветската армия днес. Монументът беше демонстративно и грубо осквернен в неделя.
 

"Оскверняването на който и да е монумент показва липса на култура и възпитание, нищо друго, коментира Иван Таков. - Пред НДК има паметник на жертвите на комунизма, има и на американските летци. Да сте чули някой да е отишъл да ги осквернява?! Всички знаем, че в много градове в Европа има монументи в знак на памет и почит на Съветската армия - в Берлин, в центъра на Виена... Да сте чули вандали да ги оскверняват там?!

 

Паметникът на Съветската армия е почит към тези, които в най-голяма степен допринесоха за освобождаването на Европа от "кафявата чума".

 

Иван Таков изрази притеснението си от опасността за възраждане на фашизма през последните години. Той е категоричен, че подобни акции, като вчерашната срещу Паметника на Съветската армия, ако останат не осъдени и равнодушно приети от обществото, може да доведат до още по-голяма анархия.

 

"БСП винаги е имала много последователна позиция относно поругаването на паметници. Такова нещо е пълно безобразие, добави Иван Таков. - Това не е начин за изразяване на позиция, има други, много по-културни и демократични. Досега сме били категорично и непримиримо против подобни действия, така и ще бъде. И ще се грижим никога повече който и да е монумент да изглежда в такова състояние, в каквото видяхме вчера Паметника на Съветската армия".

 

БСП категорично осъжда всяка форма на вандализиране и оскверняване на паметта, заяви и членът на Националния съвет на социалистическата партия и заместник-председател на Младежкото обединение в БСП Атанас Атанасов.

 

"Твърдо сме против демонтирането на паметника, заяви той. - Това е част от нашата история. Той трябва да стои там и да ни напомня за онези години, които не трябва да забравяме, нито да повтаряме допуснатите грешки, довели до най-мрачните времена за човечеството - геноцида през Втората световна война".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3324 |25.02.2022 Христо Иванов: Имаме много поводи за притеснение. Путин е диктатор . 2| 3947 |24.02.2022 Стъпка напред: МС одобри закриване на спецправосъдието . 0| 2898 |24.02.2022 Почина олимпийската шампионка Иванка Христова . 3| 4187 |23.02.2022 Иван Иванов: Язовир „Бели Искър” е опасен. Ако стената се скъса, ще залее Самоков и София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads