Реклама / Ads

0| 2574 |21.03.2022 НОВИНИ

Иван Таков: Управляващите в Столична община са много слаби в планирането на бюджета

.
Иван Таков
Управляващите в Столична община са много слаби в планирането на бюджета. Тази оценка даде заместник-председателят на БСП - София, на групата на социалистите в СОС и на Комисията по финанси и бюджет Иван Таков.

"Това е единственият извод, който можем да направим, предвид сериозното неизпълнение на бюджета и в приходната, и в разходната част. Регистрираме го всяка година, откакто ГЕРБ управлява Столична община, коментира той. 

 

Иван Таков е категоричен, че бюджетът на Столична община трябва да е израз на политики, а не просто една счетоводна справка. "През последните 10 години управляващите в София ни предлагат точно това - счетоводна справка, каза той. - Дават ни я десетина дни преди сесията, на която трябва да бъде гласуван бюджетът на Столична община. Няма обсъждане с общинските съветници, няма предварително представяне в постоянните комисии, няма нищо".

 

Заместник-председателят на Комисията по финанси и бюджет посъветва управляващите в Столична община първо да погледнат изпълнението на бюджета през последните години, вместо да се оплакват, че имат нужда от допълнителни средства и им липсва подкрепа от държавата. "Бюджетът на Столична община е над 2 милиарда лева, но 211 милиона от тях са преходен остатък от миналата година. Около 300 милиона са останали не усвоени от капиталовата програма за 2021 година, заяви той. - А причината е именно тоталната липса на капацитет на управляващите в София. От години ръководството на Столична община не усвоява дори средствата, които само е предвидило".

 

Заместник-председателят на Комисията по финанси и бюджет в СОС е категоричен, че "обективните причини", с които управляващите оправдават неизпълнението на бюджета всяка година са проява на безотговорност. "Досега един ред анализ на причините за неизпълнението не ни е предложен, заяви Таков. - Бюджетът е израз на политики, но и на намеренията на управляващите в Столична община за това какво искат да свършат през предстоящата година. Но преди това трябва да направят анализ както на свършеното, така и на пропуските през изминалата. Техните "обективни причини" основно са забавяне в процедурите и обжалвания. А това управление на Столична община е от 13-14 години. Ако и сега не е наясно, че са възможни такива проблеми и не ги предвижда, това означава, че планирането им е много слабо".

 

Иван Таков отбеляза, че проблема с планирането много ясно може да се види и в приходната му част. "За миналата година има преизпълнение в частта имуществени данъци, посочи той. - Ние, от БСП, го бяхме предвидили. Затова настоявахме в бюджета за миналата година да бъдат предвидени допълнително 30 милиона лева, основно за образователна и вътрешноквартална инфраструктура. Подходихме консервативно в нашите предвиждания, защото се намирахме в здравна криза. А реално преизпълнението е 50 милиона лева. Тези средства можеше да бъдат планирани разумно и да бъдат използвани за подобряване на условията за живот в града ни. Същевременно в дейности на пряко подчинение на Столична община, касаещи приходи от собственост, има сериозно неизпълнение, което показва липсата на компетентност и капацитет от страна на управляващите".

 

Бюджетът на Столична община предстои да бъде внесен за гласуване от СОС до края на месеца. В момента тече обсъждането му в различните комисии. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2561 |20.03.2022 Христо Иванов видя липса на координация в коалицията . 0| 6002 |19.03.2022 Иванчева към герберите: 12 часа на показ и 3 часа без адвокат! Това е унижение! . 0| 4173 |19.03.2022 Христо Иванов: Да даваме 300 млн. на Путин не ни ли прави част от войната? А бронежилетки за Украйна... . 0| 3746 |19.03.2022 Експертът Иван Хиновски: Интерконекторът България-Гърция ще има важна роля, но няма да бъде решаваща
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ