Реклама / Ads
6| 4735 |16.12.2015 НОВИНИ

Хр. Иванов: Нека никой да не иска и да няма свой "Филчев"

.
Христо Иванов
"Като министър на правосъдието в оставка не планирах да искам думата, но Лютви Местан адресира към мен почти цялото си изказване и мисля, че е редно да кажа няколко думи", каза от парламентарната трибуна на парламента Христо Иванов. "Нека да работим за това повече никога никой да не иска и да няма никой свой "Филчев", той.
 
Поправките, които днес бяха приети в огромната си част са един успех, една положителна стъпка, които ще позволят да се направят много важни промени в работата на съдебните органи, - бързина, доверие, Това е факт, който по никакъв начин не бива да бъде замъгляван.

Той припомни, че според Местан независимостта на съда е въпрос на различни интерпретации. Това не е така, опроверга веднага Христо Иванов и добави, че независимостта на съда е в основата на европейската цивилизация. Това е крайъгълен камък, обяви министърът в оставка и добави: "Този камък беше отхвърлен, но аз съм сигурен, че той ще се върне и ще заеме мястото си в главата, както се казва в Евангелието".

"Нека да работим за това повече никога никой да не иска и да няма никой свой "Филчев", призова Христо Иванов.

Екатерина Захариева има пълната ми подкрепа, каза в кулоарите на парламента министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов.

"Нямам никакви съмнения, че това е човек, който може и иска, включително ще бъде поставен в по-добра ситуация, може би, и се надявам да довърши това, което сме започнали", добави той.

Иванов каза, че в избора на Захариева чете знак, че се осъзнава сериозността на ситуацията и предизвикателствата пред съдебната реформа. Големият въпрос е дали Захариева ще има политическия мандат и подкрепа за тези смели стъпки, които иначе съм сигурен, че тя има капацитета и желанието да направи, добави той. Говорим за наистина решителни промени в Закона за съдебната власт по много широк периметър въпроси, отбеляза Иванов.

По думите му въпросът за това как да бъде интегрирана позицията на главния прокурор в системата на демократична отчетност е неизбежен. Христо Иванов каза, че си тръгва от поста с най-добри чувства и декларира, че ще продължи да работи за съдебната реформа, защото това била неговата кауза в целия му професионален живот.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 6765 |13.12.2015 Христо Иванов: За какво му е на Цацаров безконтролна власт?! . 11| 4538 |12.12.2015 Хр. Иванов: Извършва се реформа на властовата машина, ще има преразпределяне . 22| 6046 |11.12.2015 Борисов: В България се случват неща, за които никой не е мечтал . 4| 4654 |10.12.2015 Б. Борисов: Никой не ми вярваше, че този интерконектор ще стане факт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads