Реклама / Ads
10| 3742 |17.02.2022 НОВИНИ

Хр. Иванов: Прокурорите да престанат да се държат като лична гвардия на Гешев

.
Христо Иванов Източник: БГНЕС
"Българската прокуратура трябва да разбере, че не може да се държи като държава в държавата. Ако искат българските прокурори да се ползват с уважение и с дължимото им ниво на автономност, е добре да започнат да разговарят, да дават отчет и да престанат да се държат като лична гвардия на Иван Гешев. Прокуратурата трябва да започне да се отчита за своята ефективност. Докато Иван Гешев е главен прокурор ще бъдат използвани всички законови средства да се търси отчетност за неефективността на прокуратурата. Разбирам, че ще има съпротива от тях, но така е, когато се търси отчетност".
 

Това заяви в Народното събрание лидерът на „Да, България” Христо Иванов.

 

"Под независимостта на съдебната власт се има предвид независимостта на съда. Гаранциите за независимост съществуват, за да гарантират независимостта на съдиите и на съда. В България прокуратурата през цялото време се опитва да се примушка зад тях и да получи същите нива на гаранции и на безотговорност. Но е логично прокуратурата да носи други нива на отчетност по други механизми и други нива на отговорност", каза още той.

 

Ние винаги сме настоявали да се въведат много по-сериозни форми на отчетност и през бюджета за ефективността на работата на прокуратурата, добави Иванов.

 

Тук става дума за постепенно ограничаване на безконтролността на прокуратурата. Ние сме се явявали на избори с тази цел. И е естествено, когато ограничаваме тяхната безконтролност, те да кажат, че това е противозаконно, обясни още той.

 

Иванов бе попитан дали не вижда проблеми в работата на съда, а той отговори: "Хората масово си имат проблем с бездействието на прокуратурата. Когато живеем в една страна, която плаща огромна цена, че е корумпирана и че корупцията в България е безнаказана - всички плащаме цената. Цената в България да има ненаказана корупция е чудовищна и хората плащат тази цена, тя не е цена за някакви извънземни".

 

Иванов все пак направи коментар и за работата на съда. "Естествено, че има множество проблеми с работата на съда, които ще бъдат решавани в рамките на нормалните европейски стандарти за независимост на съда. Трябва да се работи за норма на натовареност. Тази норма не беше изработена от настоящия състав на ВСС, а двама души подадоха оставка, а може би трябваше целия съвет да подаде.

 

И сред съдиите има корупция, подчерта Иванов. Според него, за да бъде разследвана някой трябва да се захване с тази работа. Т.е прокуратурата трябва да свърши тази работа. МВР има ограничени възможности да стигне далече в разследването без прокуратура

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 3282 |16.02.2022 Христо Иванов: Няма нова нишка в БарселонаГейт. Има същите факти и въпроси . 3| 2974 |15.02.2022 Христо Иванов: Очаквам да има замитане под килима по казуса "Барселонагейт" . 2| 3291 |13.02.2022 Министър Иванов: Отпускаме 150 милиона лева повече в подкрепа на производителите . 4| 3558 |10.02.2022 Министър Иванов: В „Напоителни системи“ има нарушения с европари. Половината администрация си тръгва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads