Реклама / Ads
3| 4026 |16.02.2020 НОВИНИ

Ивелина Василева: Бизнесът трябва да гарантира недопускането на нарушения.

.
Ивелина Василева
Иска ми се и подкрепа от бизнеса, защото е стандартна процедура по екологичното законодателство. Бизнесът трябва да гарантира недопускането на нарушения.
 

Това заяви пред Нова тв председателят на Екокомисията в Народното събрание Ивелина Василева. По думите й въпросите, касаещи природната среда, имат надпартиен характер.

 

"Те са свързани с живота и здравето на хората. Всички трябва да работим заедно, затова да гарантираме свеждането на тези рискове до минимум. Надявам се на подкрепата и на предложението и на колегите от опозицията, защото се цели засилване на контрола. ", заяви Василева.


След серията сигнали за складирането и изгарянето на тонове отпадъци, без ясен произход и без надлежно разрешение, на дневен ред е поправка в закона, която да спре нарушенията и страховете, че България се превръща в сметище.


"Контролът е ключов в този сектор и е факт, че беше отслабен. Това е причината, поради която станахме свидетели на случаи, при които беше установен нерегламентиран внос на отпадъци. Започна връщането на контейнерите към италианската страна, какъвто е произходът им. А що се отнася до изгарянето на отпадъка - бяха предприети действия за спирането на инсталация, където беше установено, че работи без да бъдат инсталирани съоръженията", каза Василева.

 

Бившият ресорен министър коментира и акцията от миналата седмица в ТЕЦ "Бобов дол".

 

"Поставено е изискване към оператора да приведе в съответствие инсталацията си и тогава ще бъде въведена в експлоатация. Заложихме на изискването всички инвестиционни намерения, които предвиждат изгарянето на отпадъците да подлежат на най-тежката процедура по екологичното законодателство. Целта е да засилим превантивния контрол", каза още тя.

 

Тя сподели и че оценява усилията на екоминистерството да работят върху подобряването на контрола. "Това е начинът да се справим с проблемите."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4831 |30.01.2020 Бизнесът: Протестът беше политически яхнат. Никой не е искал оставки . 4| 4396 |29.01.2020 Бизнесът блокира ”Орлов мост” заради спорната наредба № Н-18 . 18| 5252 |19.01.2020 Ивелина Василева: Емил Димитров ме покани за зам.-министър, но отказах . 4| 5299 |20.12.2019 Безлов: Бизнесът с боклука в Италия е огромен и скандален

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads