Реклама / Ads
6| 5590 |13.01.2016 НОВИНИ

Иво Атанасов: Може да се иска прекратяване на мандата на директора на БНР

.
Иво Атанасов
Членовете на Съвета за електронни медии не са потвърдили на редовното си заседание вчера акта за административно нарушение на предаването "Деконструкция", което означава, че това основание, послужило за сваляне на предаването от ефир, вече не съществува, коментира Иво Атанасов от СЕМ по БНР.
 

Двама гласуваха "за", двама "против" и един член на СЕМ не участва в гласуването. При два на два не можа да стане наказателно постановление и по този начин, ако това само е било основанието на г-н Янкулов за сваляне на предаването "Деконструкция", това основание вече не съществува, зака той.

 

Има отговор на генералния директор на БНР и той е разгледан от СЕМ: В него той посочва и други мотиви, че системно това предаване нарушава Закона за радиото и телевизията, едностранчиво представяне на фактите, не се допускат опоненти, ограничава се свободата на словото. Общо взето, в този нюанс са аргументите за свалянето на предаването. Имаме законови основания да поискаме предсрочно прекратяване на мандата на директора на БНР, заяви Иво Атанасов:

 

Вие ще видите, като дойде стенограмата, относно процедурата по сваляне на предаване, че не е извървяна. В това действие на г-н Янкулов и на Управителния съвет аз видях вече основание в Закона за радиото и телевизията да се откликне на искането на протестиращите от 10-и май миналата година за предсрочно прекратяване на мандата на г-н Янкулов, тъй като вече имаме основание в самия Закон за радиото и телевизията, защото са нарушени принципите за радио- и телевизионна дейност. Затова предложих да открием тази процедура, но това не беше прието – имаше 1 глас "за", 1 "въздържал се" и 3-ма "против".

 

По повод идеята за обединяване на БНР с БНТ по финансови причини, Атанасов заяви: Винаги съм бил против сливането на двата обществени оператора и сега, ако се иска становището на СЕМ, а ние имаме право да даваме мнение по законопроекти, моето гласуване ще бъде "против". Едва ли ще има намаление на разходите, по-скоро се преследват други цели, но това би изострило ситуацията в медийната среда, вместо да направи подобрение. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4604 |12.01.2016 Премиерът отвърна на Домусчиев: Не искам акъл от Тайланд . 8| 4447 |11.01.2016 Кунева за Р. Кънев: Не може да си на две места . 14| 4832 |11.01.2016 Димитров: ЕС и САЩ може да са поискали смяната на Местан . 18| 6283 |10.01.2016 Бокова: Човек не може да се хареса на всички

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads