Реклама / Ads
1| 2602 |14.12.2022 НОВИНИ

Иво Христов към ЕП: Да не убиваме вярата в Европа, която българските полицаи охраняват с цената на живота си

.
Иво Христов
„Петър Бъчваров, Йордан Илиев, Атанас Градев – това са имената на трима български полицаи, убити в последните месеци. Трима европейци, които заедно с колегите си охраняваха спокойствието на българи, австрийци, холандци, на гражданите на целия Съюз. Правят го ефикасно, както констатират всички инспекции. Призна го Европейският парламент. Призна го и Комисията.“

Това заяви в свое изказване в пленарна зала Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D). В Страсбург Европейският парламент провежда своето редовно заседание, в рамките на което бе обсъдено решението на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да отхвърли с 25 гласа "за" и 2 "против" предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген.

 

По думите на Христов, решението на Австрия и Нидерландия да затворят вратите на Шенген за България и Румъния не е мотивирано от загриженост за върховенството на закона.

 

„То е безочливо пренебрежение към волята на Европейския парламент. Това решение пренебрегва констатациите на мониторинга и изпълнените критерии. То е пример за това как националният егоизъм и електоралните сметки убиват духа и буквата на европейската конструкция“, каза още Иво Христов.

 

В пленарна зала българският евродепутат изрази мнение, че в опит да угодят на националистите в своите страни, някои европейски лидери правят подарък на еврофобите в България и Румъния, третирайки ги като неканени гости на прага на Шенген.

 

„Уважаеми колеги, нека не убиваме вярата в Европа, която българските полицаи охраняват с цената на живота си“, призова Христов.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2797 |12.12.2022 Министър Христов за доставките на газ, ”Газпром”, ремонтите на АЕЦ ”Козлодуй” и ”Лукойл” . 2| 2876 |11.12.2022 Министър Росен Христов: От март месец ще заработи нов терминал за втечнен газ . 5| 2872 |03.12.2022 Росен Христов: Целта на правителството е горивата да са достъпни, но парламентът решава дали да има отстъпки . 2| 3367 |02.12.2022 Гълъб Донев освободи зам.-министъра на МРРБ Захари Христов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads