Реклама / Ads
1| 3242 |25.11.2022 НОВИНИ

Иво Христов: Резолюцията срещу Русия лишава ЕС от възможността да посредничи за прекратяването на войната

.
Иво Христов
„Документът зове за пълно ембарго върху вноса на фосилни горива и ядрено гориво от РФ в ЕС, което на този етап означава икономическо самоубийство за България“, смята евродепутатът
 

„С пълна убеденост гласувах ПРОТИВ резолюцията на ЕП, обявяваща Руската федерация за “спонсор на тероризма”. Смисълът на една резолюция не е да се любуваме на праведния си гняв в огледалото. Единствено последствията от нея имат значение. А те са очевидни и съзнателно преследвани от авторите на документа.


Резолюцията изключва всякаква възможност за преговори и прекратяване на кръвопролитията (по принципа “С терористи не се преговаря”).


Така Иво Христов обясни мотивите, с които е гласувал ПРОТИВ резолюцията, с която Европейският парламент обяви Русия за „спонсор на тероризма“. Документът бе гласуван в сряда в Страсбург.
„Резолюцията, която цели да изобличи Русия, обрича в еднаква степен Русия и Украйна на безсрочна война. А тъкмо Украйна ще плати цената на словесната ескалация. Но това е подробност за авторите на резолюцията“, смята Иво Христов.


„Този абсурден документ лишава ЕС от възможността да играе посредническа роля в прекратяването на войната. Роля, която успешно заема Турция. През 2014 г. Франция и Германия посредничиха за Минските споразумения. Занапред ЕС си самоотрежда ролята на финансист на войната.


Резолюцията използва лексиката на неоконсерваторите от епохата на Буш-син, когато клеймото “тероризъм” послужи за оправдание на войни, които отсетне разпаднаха държавността в много региони на Близкия изток и Северна Африка. Там тя не е пълноценно възстановена и до днес.


Документът зове за пълно ембарго върху вноса на фосилни горива и ядрено гориво от РФ в ЕС, което на този етап означава икономическо самоубийство за България и може да ни лиши от дерогацията, от която се ползваме. Но това са подробности за ураджиите-милитаристи.


На вътрешното обсъждане в групата на социалистите и демократите припомних позорния епизод, когато в лятото на 1914 г. левите партии гласуват военните кредити под натиска на националистите. С което стават съотговорни за разпалването на Първата световна война. Сега мнозина направиха същото. Един човек тогава се възпротивява, лидерът на френската левица Жан Жорес. Скоро е убит от един националист. Век по-късно само името на Жорес се помни и почита. Клакьорите на войната са забравени.


Радвам се, че никой от представителите на българската левица в ЕП не се поддаде на натиска и всички отхвърлихме резолюцията“, посочва още евродепутатът.


За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:


.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2989 |25.11.2022 Русия се готви да доставя на Сърбия повече евтин газ . 11| 3693 |24.11.2022 Румен Христов: ГЕРБ-СДС нямаме допирни точки с ПП и ДБ . 23| 6120 |24.11.2022 Тони Николов: Русия като държава на терора или „Вагнер“ на „готвача на Путин“ приравнена с „Ал Кайда“ . 0| 3405 |24.11.2022 Без петрол от Русия съживяваме с Гърция Бургас-Александруполис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads