Реклама / Ads
2| 2964 |02.04.2023 НОВИНИ

Иво Инджов: Няма ясно изразен политически хегемон, управлението едва ли ще е устойчиво

.
Иво Инджов не смята, че ще има стабилно управление Източник: БГНЕС
Въпреки, че най-вероятно като се прибавят и гласовете от чужбина, „Продължаваме промяната - Демократична България“ ще бъде победител на изборите, може да се каже със сигурност е, че няма ясно изразен хегемон в българското политическо пространство, коментира пред Радио София анализаторът Иво Инджов.
 

Ръстът на „Възраждане“ не е толкова голям, че да се говори за сериозен пробив в политическата система.

 

Прогнозите в момента са рисковани, но комбинациите за съставяне на правителство може да се повлияят от евентуален шести участник в парламента (ИТН и на границата от 4% вот за влизане в НС).

 

По думите на Инджов, резултатите горе-долу повтарят картината от началото на октомври 2022 година, но заради натрупаната умора от избори, този път шансовете за съставяне на редовно правителство изглеждат доста по-големи.

 

„Независимо от формулата, по която ще се състави кабинет, управлението няма да бъде устойчиво. То ще трае няколко месеца, половин година и вероятността от нови избори наесен е доста голяма. Немислимо е да се състави широка управленска коалиция, въпреки че партиите се страхуват да не им бъде предписан саботаж на съставяне на правителство.“

 

От друга страна има стремеж да не се оставя управлението отново в ръцете на президента Радев.

 

Инджов предполага, че няма да се стигне до взаимодействие между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, защото се очакват местни избори, за които вече има закани за атакуване на кметовете от партията на Бойко Борисов.

 

Експертът отчита, че списъците с имена по закона Магнитски и проверките на европрокуратурата може да не са се отразили съществено във вота, но те биха имали по-дългосрочни последствия за българските партии, политиката и дори за съставяне на правителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2925 |02.04.2023 Армения няма да арестува и предаде Путин на МНС . 2| 2764 |02.04.2023 Радев няма да бави свикването на парламента. Гласува с машина . 0| 2684 |02.04.2023 Йотова гласува на машина. Иска да няма повече предсрочни избори . 0| 2742 |02.04.2023 Камелия Нейкова, ЦИК: Няма информация за неоткрити секции в началото на изборния ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads