Реклама / Ads
27| 6937 |17.07.2013 НОВИНИ

Иво Прокопиев: Подкрепям протеста, нямам номинация за следващ премиер

.
С ходовете си тази власт показа, че няма сили да установи нужното върховенство на закона в България, нито има обществената легитимност да го направи. Това коментира в интервю за Дарик бизнесменът и издател Иво Прокопиев.
 

По думите му протестите са създали един незаобиколим контролен механизъм от страна на обществото, а не са заявка за някакъв политически проект. Гражданите си поискаха държавата обратно, коментира Прокопиев. На въпрос от кого недоволните си искат държавата - от политиците или от олигархията, той поясни, че в момента между държавата и олигархията нямало разлика - това е показал и изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. „Наличието на този протест по улиците обаче показва, че каквито и да са парламента и правителството след два или три месеца, ако те са същите, хората отново ще излязат на протест и отново ще има избори", коментира бизнесменът и създател на медийната група "Икономедиа".

Той поясни, че протестът се противопоставял не срещу една или друга партия, а противопоставянето било по линията „рационално-нерационално, корупционно-некорупционно". Всичките партии в момента са в един кюп и те заслужено са там, обобщи Иво Прокопиев. „Според мен олигарх навсякъде по света означава едно и също - това е едно малцинство, което използва ресурсите на икономиката и на обществото, за да стои постоянно във властта и да възпроизвежда властта си", посочи Иво Прокопиев. Той обаче не приема да бъде наричан „олигарх". „Не го приемам, защото то очевидно противоречи на дефиницията на олигарх - ключовото за олигархията е допира и възползването от властта. Това според мен в моя случай не е валидно", подчерта той. Не водя война с Цветан Василев и КТБ, каза още Прокопиев. „Това е съвсем елементарен и дълбоко погрешен опит да се представи нещо, което наистина не е контролирано и не е организирано от никой, по елементарен начин да бъде битка между два кръга, две групи. Това в общи линии са пълни глупости", отбеляза още бизнесменът. 47

Прокопиев коментира обаче, че най-опасно е, когато политиците сами поискат да са бизнесът, да са принципалите на бизнеса, собственици на медии, на фирми и на икономически групировки. Това е, на което сме свидетели сега, допълни той. Нито една партия, управлявала през последните 6-7 години няма моралното право да каже „аз съм много по-добър и мога да управлявам по-добре", смята Прокопиев. Той поясни, че това важи и за ГЕРБ, защото те са имали практически неограничен кредит на доверие, почти цялата власт и възможност да проведат нужните реформи, но не са го направили. „Поради липсата на политически страх, липса на капацитет и неразбиране как работи една модерна икономика. ГЕРБ не са дали доказателства, че са различни, отбеляза Иво Прокопиев. На този етап не планирам нищо конкретно в политиката - имам достатъчно предизвикателства в други сфери, каза бизнесменът на въпрос планира ли влизане в политиката.

Той каза, че в последните три-четири месеца не се е чувал с президента Росен Плевнелиев, с когото имат лично приятелство отпреди години. Познавам го добре и много отдавна - той е честен и умен човек, така че според мен той прави в момента всичко по силите си, за да успокои ситуацията в страната, посочи Прокопиев.

За проекта на Саша Безуханова бизнесменът заяви, че няма нищо общо с него. Не сме го обсъждали този проект, доколкото четох по-скоро не е политически проект, а експертен като банка-кадри, каза още той.

85 млрд. лева са заложени за доброто управление на държавата, коментира Иво Прокопиев на въпрос какъв финансов ресурс е заложен в сегашната ситуация, какво губят и какво печелят българите при тази власт или при идването на нова. Бизнесменът даде пример с цените на недвижимите имоти, който илюстрирал пряко как качеството на управление, качествената работа на институциите и върховенството на закона имали значение за богатството на всеки българин. „Ако България би имала управление, което да е компетентно и грамотно и се справя с предизвикателствата на кризата и банков сектор, който да подкрепя икономиката, в момента цените на имотите не биха били с 38 на сто по-ниски отколкото през 2008-а, а биха били възстановени, както това стана във всички страни в Западна Европа, дори има страни, където са по-скъпи, и в повечето страни от Източна Европа. Тоест това в пари за всички собственици на имоти, които са над 90 процента от българите, би означавало 85 млрд. лв.", обясни Иво Прокопиев.

„Нямам номинация за следващ премиер на България и не смятам, че е редно някой като мен да посочва - по-важен е процесът и ако той е правилен той ще даде възможност на някой от способните хора отвътре или отвън да се нагърбят с този кръст", каза бизнесменът на въпрос кой да управлява страната, ако кабинетът „Орешарски" подаде оставка сега. „Всичко е възможно, но вече не е въпросът кой прави кабинета - това няма никакво значение. Важното е, че тази енергия е вън и че този кабинет трябва от първия ден да му е ясно кое може и кое не може. Хубавото е, че вече има ясна граница", каза Иво Прокопиев, запитан за варианта ГЕРБ, БСП и ДПС да излъчат нов кабинет.

 С действията и бездействията си властта продължава да дава храна на протестиращите за това, че има нужда от радикална промяна, смята още Прокопиев. Първият пример, който даде беше проекта „Южен поток". По-страшният казус според него бил обаче този с покупката на пенсионен фонд „Доверие". „Там става въпрос за очевиден опит някой да бръкне в джобовете над един милион българи, които се осигуряват в този фонд", посочи бизнесменът. Като напомни, че обичайната практика е да бъдат проведени предварителни консултации за всяка подобна сделка с регулатора - Комисията за финансов надзор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 5042 |17.07.2013 34-та вечер на протеста, раздаваха се листчета "окупация" . 54| 5902 |14.06.2013 Станишев: Пеевски е нестандартна кандидатура, подкрепям я . 5| 5314 |07.06.2013 Тотю Младенов: Подкрепяме социалните мерки на БСП . 60| 6583 |21.05.2013 Сидеров: Няма да подкрепям нито Орешарски, нито Бадемов, нито Лешников

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads