Реклама / Ads
0| 4554 |24.04.2016 НОВИНИ

Избират Карадайъ за председател на ДПС

.
Мустафа Карадайъ
Деветата национална конференция на Движението се събира в НДК, за да избере наследник на Местан за нов 3-годишен мандат. Очаква се това да бъде Мустафа Карадайъ - един от тримата съпредседатели, назначени от Централния съвет на 24 декември 2015 г. заедно с Рушен Риза и Четин Казак.
 
Независимо мнението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и сочен за естествения лидер на партията, че сегашният модел е успешен, областните лидери решиха партията да се оглави от един оперативен председател. В таен вот те посочили като единствен кандидат за поста Мустафа Карадайъ, който получил 14 гласа срещу 7 за Рушен Риза, 6 за Четин Казак и един празен лист.

Самият Доган е поканен на форума и се очаква да присъства, но да говори пред делегатите в закритата за медиите част. Досега той публично не е заявявал позиция за наследника на Местан, но според политици от Движението подкрепя избора на Карадайъ. На Осмата национална конференция на 19 януари 2013 г., когато Доган беше нападнат от Октай Енимехмедов, Карадайъ пръв стана да защити лидера Доган и неутрализира Енимехмедов.

Мустафа Карадайъ е свързан с ДПС още от създаването на партията в началото на 90-те години - първо като активист в Академичното дружество към ДПС, а впоследствие два мандата беше лидер на младежката организация на партията МДПС. Той има дългогодишен стаж в администрацията в партийната централа, сега е втори мандат депутат и беше организационен секретар на Централното оперативно бюро. Верността му към партията е изпитана - в продължение на шест години, след като губи битката за трети мандат за лидерското място в младежката организация на ДПС от Салиха Емин, той не заема партийни постове и е само редови член на Движението.

Дълги години беше секретар на Централната избирателна комисия от квотата на ДПС и е известен "изборджия". Името му е замесвано в един по-голям скандал - заради ведомствено жилище, което си купил през 2003 г., когато е бил зам.-председател на Агенцията за следприватизационен контрол. Апартаментът е 100 кв.м и за него Карадайъ е платил 24 654 лв. - 6136 лв. в брой, а останалите 18 491 лв. с компенсаторни записи. Според изготвената справка на експерти към ресорната парламентарна комисия, която обсъжда случая, апартаментът не е продаден по пазарни цени, както предвижда правилникът за прилагане на Закона за държавната собственост, а тя към оня момент съгласно статистиката на Националния статистически институт е била 85 605 лв. за тази квадратура. По това време областен управител на София е бил Росен Владимиров, който тогава беше в ръководството на ДПС.

Мотото на конференция на ДПС е "Свобода, единство, заедност". Очакват се 900 делегати от страната и Турция, както и над 600 гости, половината от които идват от Южната ни съседка. Сред тях се очаква и депутатът Делян Пеевски, за когото премиерът Бойко Борисов обяви в началото на седмицата, че си отива и напуска страната.

Освен председател конференцията ще избере Централен съвет (разширеното партийно ръководство) и Централна контролна комисия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3993 |19.04.2016 Да се създаде избирателен район за чужбина, реши правната комисия . 0| 4617 |16.04.2016 Преизбраха Паргов за председател на столичното БСП . 0| 4642 |16.04.2016 Членовете на БСП-София си избират председател . 0| 4105 |15.04.2016 ПФ предлага джакпот от 100 000 лв. за избиратели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads