Реклама / Ads
15| 3883 |25.08.2021 НОВИНИ

Избори 2 в 1 на 7 или на 14 ноември?

.
Източник: БГНЕС
Избори 2 в 1 на 7 или на 14 ноември са обсъждани на председателския съвет в парламента днес. Най-добрият вариант обаче би бил, ако бъде съставено редовно правителство. Ако изборите са в 3 поредни недели, то ще се дадат още минимум 65 милиона, което е ужасно много. Това съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.
 

„Изходът от ситуацията с машините е да се върне възможността за гласуване с хартиени бюлетини. Оказа се, че ЦИК и „Сиела“ все още са в търговски спорове по отношение на собственост, машини, кодове и всичко останало“, коментира тя.

По думите на Атанасова трябва да се търси разумен подход за изход от ситуацията.

„При всички случаи се печатат бюлетини. За последните избори отпечатаните хартиени бюлетини са били на стойност 7,5 милиона лева. Това категорична е за сметка на българските данъкоплатци“, добави народният представител от партията на експремиера Бойко Борисов.

 

Според председателя на ЦИК Камелия Нейкова неразрешими проблеми с техническото обезпечаване на изборите няма.

 

„Ако изборите са 2 в 1 - може би ще е необходим допълнителен брой машини, защото така или иначе технологичното време за гласуване, ще се увеличи, защото имаме повече от един избор. Ако изборите са на различни дати, просто ще участваме на избори няколко поредни недели, което си има други недостатъци. Така или иначе неразрешими проблеми няма“, поясни тя.

 

„По отношение на това, което ме питахте за софтуера - в ЦИК има съставени протоколи, че по отношение на софтуера, който е трябвало да бъде предаден на ЦИК в пълен комплект така, че държавата да може да го модифицира за всички видове избори, които са предвидени в Изборния кодекс, включително, когато се наложи да се произвеждат едновременно повече от един вид избори, трябва да може да го прави самостоятелно. Към момента ЦИК не разполага с пълния комплект софтуер“, каза още Камелия Нейкова.

 

Преди началото на парламентарния ден в кулоарите на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви за избори 2 в 1.

 

„По-добре е да имаме избори 2 в 1 с оглед интереса на избирателите. Ако COVID ситуацията стане тежко, то три седмици подред да се ходи на избори, би предизвикало ниска избирателна активност. Това е проблем изобщо за политическата система и за държавността. Когато те избират толкова много хора, е важно да си представителен на техните интереси“, обясни тя.

 

По отношение на третия мандат Нинова бе категорична, че трябва да се опита с разум и разговори, пък каквото стане.

 

По думите на лидера на социалистите партиите все още не са взели решение за дата на президентските избори. „Нека да видим как ще се развие ситуацията с третия мандат. Сроковете са обвързващи“, коментира Корнелия Нинова и добави, че все още не са започнали и предварителни разговори с парламентарните сили по третия мандат, както се заканиха още през миналата седмица протестните партии.

 

В понеделник председателят на парламента Ива Митева обяви, че президентските избори ще са през ноември. Държавният глава трябва да бъде избран най-късно на 21 ноември, което е възможна дата за втори тур.

 

Според депутати актуализацията на бюджета трябва да бъде окончателно приета в началото на септември, т. е. след това парламентът може да се разпусне и да се върви към нови предсрочни избори.

 

По-късно днес в парламента ще има среща с представители на Централната избирателна комисия и доставчика на машините за гласуване „Сиела норма“, за да се обсъдят проблемите със собствеността на машините. Фирмата твърди, че Комисията й дължи още 9 млн. лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3264 |24.08.2021 Служебното правителство внася Плана за възстановяване при нови избори . 2| 2980 |24.08.2021 Директорът на „Сиела Норма“: Избори 2 в 1 ще спестят 65 млн. лв. . 2| 4155 |24.08.2021 Проф. Михайлова: Възможна е конституционна криза, ако НС не определи дата за президентските избори . 9| 3613 |24.08.2021 Арман Бабикян: Изборите не са инструментът, който ще свърши работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads