Реклама / Ads
0| 7647 |27.07.2022 НОВИНИ

Избори на 2 октомври, Гълъб Донев – служебен премиер?

.
Източник: БГНЕС
Очаква се президентът Румен Радев да издаде указ, с който да разпусне Народното събрание следващата седмица, а най-вероятната дата на предсрочните избори е 2 октомври.
 

След като БСП върне на президента неизпълнен мандат за съставяне на правителство, в четвъртък въпросът колко още ще продължи животът на 47-ото Народно събрание зависи от държавния глава Румен Радев. По закон няма конкретен срок, но според конституционалисти президентът няма да се бави.

 

„Държавният глава може да издаде указ за разпускането още утре, но тъй като Конституцията е сложила последователност в издаването на указите, предполагам, че това ще стане или в почивните дни, или в понеделник“, прогнозира пред Bulgaria ON AIR конституционалистът доц. Наталия Киселова.

 

Каква е последователността – първо с указ се определя служебното правителство и следващият указ е за разпускането на парламента. А най-близката дата до връщането на мандата за възможни предсрочни избори е 2 октомври.

 

„Указът за насрочване на избори всъщност определя и датата, на която най-късно след два месеца трябва да се случат – поради тази причина можем да кажем вече, че датата е 2 октомври. На 99% вече е сигурно, че тогава ще бъдат“, смята доц. Киселова.

 

Като нов служебен премиер, неофициално, се спряга Гълъб Донев, който беше социален министър в предишните два кабинета на Радев. Пред bTV обаче самият Донев отрече да са водени разговори с него.

 

По информация на bTV pа вицепремиер и министър на външните работи се спряга името на посланика ни във Великобритания Марин Райков. Той също отказа да коментира темата.

 

Други имена, които се спрягат за служебен кабинет са: Иван Демерджиев, който също беше министър в предходните кабинети на Радев, депутатът от БСП Крум Зарков, икономистът и бивш заместник-министър на икономиката в кабинета „Сакскобургготски“ София Касидова, бившата състезателка по стрелба и политик от БСП Весела Лечева и д-р Славейко Джамбазов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3102 |27.07.2022 АФП: В разгара на политическа криза България се насочва към нови избори в началото на октомври . 0| 3918 |27.07.2022 Първо във Фрог: ПП отказали на ДБ да се явят заедно на изборите . 0| 4551 |27.07.2022 Хаджигенов и Бабикян искат общо явяване с ДБ и ПП на изборите . 0| 6257 |27.07.2022 Весислава Танчева: Коалиция ”Газпром” свали кабинета и ни бутна към изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads