Реклама / Ads
6| 2172 |08.08.2024 НОВИНИ

Радев свиква парламентарно представените партии днес следобед на "Дондуков" 2

.
Държавният глава Румен Радев Източник: БГНЕС
Кой ще управлява държавата през следващите два месеца? Отговорът на този въпрос все още остава без отговор.
 

Държавният глава Румен Радев задвижи конституционната процедура и свиква парламентарно представените партии днес следобед на "Дондуков" 2.

 

Той не пропусна да спомене, че в момента всички изживяваме вторичните трусове, от "злополучните промени в Конституцията", които ограничават възможността му да избира кой да е премиер на страната.





"Това, че тези промени се връщат като бумеранг върху техните създатели - не е най-големият проблем. Проблемът е, че те вече ерозират устоите на парламентаризма и редица важни институции - Народното събрание, БНБ, Сметната палата и Омбудсмана", каза вчера Радев.

 

Според него "след случилото се през последните няколко дни, трябва да не е ясно, че професионализмът не може повече да бъде водещ критерий при назначаването на ръководството на тези важни институции". "Всяка партия вече ще търси удобен и лоялен към нея човек, в когото ще превижда бъдещия евентуален служебен премиер", уточни той.

 

През последните дни се обсъждаше много активно кой ще бъде следващият служебен министър-председател на България. Още същия ден, в който ИТН върнаха мандата, президентът покани за разговор председателя на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше единствената от лицата, от които Радев може да назначи служебен премиер и с която той не беше провел разговор на тази тема по-рано. След срещата Назарян заяви, че не възнамерява да става служебен премиер, защото на този пост не трябва да се назначават ярки политически фигури. Според нея всички партии трябва да имат равен шанс на предстоящите избори и партийна кандидатура не е редно да отговаря за тяхното провеждане.





Настоящият служебен премиер Димитър Главчев обяви, че е готов да остане на този пост, ако президентът Радев реши да му възложи отново тази голяма отговорност. Според Главчев основание за това са добрите резултати, които той е показал в работата си до тук. Единствената смяна, която би направил е тази на външния министър – пост, който самият той заема в момента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2163 |08.08.2024 Слънчево време, температурите до 36 градуса . 4| 2653 |08.08.2024 "Ние сме много повече от вас": Контрапротести в Обединеното кралство срещу крайнодесните групи . 17| 2880 |07.08.2024 Борис Бонев: Законът за хомосексуалността и училищата е поредната предизборна полюция с надежда, че ще докара някой глас . 0| 2255 |07.08.2024 Големият пожар в Сакар планина е локализиран, на терен продължават да са 14 екипа на пожарната и 2 тежки машини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads