Реклама / Ads
11| 5316 |30.06.2008 НОВИНИ

Изборите не били сблъсък на корпоративни и лични интереси, откри Р. Петков

.
БСП не търсела целево отстраняването на реални политически субекти от участие в политическата надпревара. Президентът започнал фундаментална дискусия за Закона за политическите партии и изборното законодателство.
 

 

За да участва една партия пълноценно в избори, тя трябва вече да е показвала своя потенциал на предходни избори, обяви по БТВ бившият министър на вътрешните работи Румен Петков. Той съобщи, че чест прави на президента факта, че е поставил достатъчно навреме въпроса за фундаментална дискусия по въпроса за политическите партии, за Закона за политическите партии и за изборното законодателство. (Впрочем социолози и политолози като проф. Петър-Емил Митев, доц. Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и математикът проф. Михаил Константинов разкритикуваха предложението на президента Георги Първанов за мажоритарен елемент в изборите, обявявайки го популизъм. Според тях така ще спечелят големите партии и ще се появят изкуствени мнозинства и псевдоцентристки партии.)

Петков каза, че не било сериозно да се смята, че БСП търси целево отстраняването на реални политически субекти от участие в политическата надпревара. В този смисъл всъка една нова формация не би имала никаква пречка да участва в изборите при съответния режим и критерии на регистрация. Разбирането било, че борбата за доверието на хората трябва да бъде борба на идеи, политики, програми и на конкретни управленски решения, свързани с най-болезнените за обществото въпроси. Затова изборите не били сблъсък на корпоративни и лични интереси. Петков обяви, че не е нормално в България да има 400 регистрирани партии, още повече, че известна немалка част от тях не водели нито организационен живот, нито пък формирали никаква политика.

Frognews.bg напомня, че въвеждане на трикратно увеличение на субсидията за партиите е едно от предложенията, които ще направи БСП при обсъждането на промените в Закона за политическите партии. Трикратното увеличаване на субсидията щяло да даде по-висока степен на сигурност във финансирането на политическите партии, според социалистите, които на вчерашния си пленум не са обсъждали вдигането на изборния праг от 4 процент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5747 |29.06.2008 ГЕРБ би имал 20,89 %, ако изборите бяха днес . 18| 4914 |22.06.2008 Цветозар Томов: Изборите в Казанлък са провал за ГЕРБ . 0| 4806 |01.06.2008 Престрелки и ранени по време на изборите в Македония . 0| 4622 |15.04.2008 Джентълменски жест на изборите в Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads