Реклама / Ads
15| 6288 |07.11.2020 НОВИНИ

Изборите в САЩ: Броенето на бюлетини продължава. Преднината на Байдън расте /обновена/

.
Източник: БГНЕС
Още пет американски щата не са обявили резултатите от президентската надпревара между Доналд Тръмп и Джо Байдън вече трети ден след изборите в САЩ. До момента Байдън разполага с 253 , а Тръмп – с 213 гласа в Избирателната колегия при необходими 270 за победа в президентските избори.
 

Съвсем близо е развръзката на изборите за президент в САЩ

 

В Невада при преброяването на 87% от подадените гласове кандидатът на демократите Джо Байдън води с 49,8% срещу Доналд Тръмп, който е с 48%. За двамата кандидати за следващ президент на САЩ в щата са гласували съответно 632 558 и 609 901.

В Джорджия Байдън е на косъм пред Тръмп - 49,4 срещу 49,3% при преброяване на 99% от подадените гласове.

Надпреварата за Пенсилвания също е оспорвана. В този щат начело е отново Байдън. При преброяването на 99% от гласовете той се радва на подкрепата на 3 337 069 гласоподаватели или на 49,6%. Тръмп изостава с 0,2% и до момента има подкрепата на 3 308 182 души, информира "Фокс нюз".

В Северна Каролина Тръмп уверено води с 50,1% пред Байдън, който е с 48,7% при преброяване на 99% от подадените гласове.

 

Байдън призова американците да запазят спокойствие и да проявят търпение

 

Кандидат-президентът на Демократическата партия Джо Байдън се обърна към американците с призив да запазят спокойствие и да проявят търпение след напрегната предизборна борба. Той отново изрази увереност, че ще спечели президентските избори, предадоха световните агенции.

„Цифрите показват, че ние сме удържали ясна и убедителна победа”, подчерта Байдън, като посочи и последните щати, където битката все още не е приключила - Пенсилвания, Джорджия, Аризона и Невада, но където броят на гласувалите за тандема на демократите все повече и необратимо расте.

 

Той отбеляза, че неговият тандем заедно с кандидатката за вицепрезидент Камала Харис е събрал най-големия досега брой гласове - 74 млн. - на американските избиратели. Байдън каза, че това не са просто цифри, а конкретни избиратели, които са предпочели промяната, градивността и обединението пред разединението на страната и нехайството към най-острите й проблеми от страна на досегашната републиканска администрация начело с Доналд Тръмп.

 

Той конкретно посочи най-острите проблеми, пред които страната е изправена и с които бъдещата администрация трябва да се заеме от първия си ден в Белия дом - борбата с пандемията, възстановяването на икономиката, борбата с климатичните промени и системния расизъм. „Ние спечелихме доверието на американците, и водим с над 4,1 млн. избиратели разлика от тандема на досегашния президент”, каза Байдън. И допълни: „Това ни дава мандат да решаваме тези тежки проблеми, наследени от администрацията на Тръмп”.

 

Речта на Байдън пред негови привърженици в Уилмингтън - в родния му щат Делауер, първоначално бе планирана като празнична реч на победата, но той промени подхода си поради липсата на официално искане от радио- телевизионните мрежи, които все още не могат да обявят крайния резултат от изборите, отбелязва Ройтерс.

 

Унгария определи изборите в САЩ като „фалшифицирани“

 

Медии, близки до правителството в Будапеща, предадоха вчера обвиненията за "измами" на изборите в САЩ, отправени от американския президент Доналд Тръмп, когото унгарският премиер Виктор Орбан определя като "приятел на Унгария", предаде Франс прес. "Огромно напрежение в Америка след множество индикации за измами", гласи вчерашно заглавие на в. Origo, водеща проправителствена медия в централноевропейската държава, чийто националистически лидер е критикуван за авторитарните си тенденции. Същият ден Орбан, който определя Тръмп като "приятел на Унгария", заяви в интервю по радиото, че "след подобни избори" САЩ вече няма да могат да критикуват други държави. Унгарският премиер заяви, че двустранните и икономическите отношения между САЩ и Унгария са в най-доброто си състояние след идването на Тръмп на власт. Орбан подчерта, че винаги е бил на страната на Тръмп. 


 Тръмп предупреди Байдън да не бърза да се обявява за победител

 

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди своя съперник в президентските избори в САЩ Джо Байдън да не твърди, че е победил, докато продължават съдебните процедури, оспорващи изборните процедури и резултата, предаде ДПА.

"Джо Байдън не трябва неправомерно да претендира, че вече е избран за президент”, написа Тръмп в Twitter. „Аз също мога да предявя такава претенция. Юридическият процес едва сега започва”, допълва той.

 

Президентът не изключи, че в резултат на заведените от републиканците съдебни дела ще си върне лидиращите позиции в изборите в редица щати. "Аз имах толкова голяма преднина във всички тези щати вечерта на изборния ден, а после тази преднина загадъчно изчезна след няколко дни. Възможно е тази преднина да бъде възстановена с оглед на развитието на започнатите от нас съдебни процеси", написа Тръмп.

Тръмп се изяви отново в Twitter преди очакваното обръщение на Байдън, който води убедително в надпреварата по получените гласове в Електоралната колегия и е на прага да победи своя съперник и в последните пет оставащи щата, където броенето продължава.

 

Инфаркното броене на бюлетини продължава. Бъйдън напредва в резултата.

 

В най-големия щат от тези щати – Пенсилвания, преднината на демократа Байдън постепенно нараства, след като той успя да преобърне резултата, който отначало бе над 600 000 гласа за сегашния президент републиканец. В момента Байдън има там преднина от над 28 800 гласа, или половин процент, и тя все повече нараства. Досега са преброени около 96% от бюлетините.

Според законодателството на щата, при разлика между двамата претенденти от половин процент от общия брой на подадените гласове или по-малко автоматично следва повторно броене. В петък бе последният ден, до който Пенсилвания можеше да приема бюлетини, изпратени по пощата, ако са с клеймо от или преди изборния ден, информира BG Voice=

 

В Джорджия, след като също отне водачеството на Тръмп, сега Байдън има постепенно, но бавно растяща преднина от почти 4400 гласа, при преброени 99 на сто от бюлетините. Очаква се победителят там да има остане с минимална преднина, което също предопределя провеждането на повторно броене.

 

Аризона е единственият от тези щати, в които Тръмп бавно топи преднината на Байдън (49,6 срещу 48,7 процента). В момента тя възлиза на близо 29 900 гласа, но остава да бъдат преброени над 173 000 бюлетини. Мнозина наблюдатели се питат защо броенето там върви така мудно, но местните власти уверяват, че това е в интерес на прецизността.

 

В Невада Байдън постепенно също увеличава преднината си и в момента тя възлиза на над 22 600 гласа, или 1,8 процентни пункта.

 

В Северна Каролина води Тръмп с над 75 000 гласа, или 1,6 процента от подадените бюлетини, при 98 процента преброяване. Според местни служители пълен резултат там няма да има до идната седмица. Този щат разрешава бюлетини по пощата да постъпват до 12 ноември включително, ако са с клеймо от или преди изборния ден. Победата на Тръмп там се смята за сигурна.

 

За Байдън победа в Пенсилвания с нейните 20 гласа в колегията би решила автоматично битката в негова полза, като той има и още печеливши комбинации. Задачата на Тръмп е много по-сложна. При очакваната негова победа в Северна Каролина, той задължително трябва да победи още в Пенсилвания, Джорджия и в поне още 1 от останалите два щата.


Изходът неминуемо ще бъде забавен и от предстоящите съдебни битки, които готвят Тръмп и републиканците, оспорващи процедурите и резултатите в поне няколко щата.

 

Развоят на събитията в САЩ през изминалите два дни може да видите ТУК

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6220 |05.11.2020 Найо Тицин: Защо никой в САЩ нe се оплаква, че вече трето денонощие броят бюлетини? . 54| 21928 |06.11.2020 /на живо/ Битката за Белия дом: Байдън все по-близо до победата. Броенето продължава . 3| 4186 |04.11.2020 Reuters: Америка брои, а светът е затаил дъх и чака изхода от изборите в САЩ . 5| 5532 |04.11.2020 В ”Честно казано с Люба Кулезич”: За новия лекарски алианс, десницата в България, задушаването на неудобни гласове и изборите в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads