Реклама / Ads
5| 11678 |15.09.2010 НОВИНИ

„Изчезнал” професор се появи, „проветрява” секретна лаборатория в СУ

.
В началото на новия семестър поредна порция от скандали разтърсват правния факултет на СУ „Климент Охридски”. Осведомени източници на Frognews.bg съобщиха, че утре в 10,00 ч ще бъде отворена тайнствената лаборатория по криминалистика, погълнала безцелно от бюджета на Алма Матер близо 1 млн. лв. за оборудване със скъпоструваща и ненужна апаратура.
 

За целта със Заповед на ректора РД-19-345, от 3 септември е съставена комисия с председател проф. Маргарита Чинова и членове проф. Евгения Коцева и Белетрика Христова. Те трябва да приемат всички материали и техника от скандалната лаборатория, заради депозираната в края на август молба от шефа на катедрата по Криминалистика проф. Радостин Беленски да бъде освободен от работа без да посочва мотиви за това. Според преподаватели от факултета оставката на проф. Беленски е безпрецедентен случай в историята на най-старото учебно заведение у нас и цели да прикрие нарушенията му.

Изненадващо обаче вчера ректорът на СУ е издал и втора заповед – РД-19-351, с която е на 15. 09 от 13 ч. е организирана презентация за медиите, с цел да се разбият съмненията и слуховете, и да се покаже какво се прави в лабораторията по криминалистика. Вчера поканата за журналисти била изпратена от прес службата на университета. Днес присъствали само няколко медии, но най-изненадващо се появил и напускащият проф. Беленски. От 6 месеца той е в неплатен отпуск, твърди се, че е в чужбина, а мобилният му телефон е постоянно изключен за коментари и изявления по скандалите. Запознати твърдят, че въпреки желанието бързо да се раздели с работното си място, трудовият договор на проф. Беленски е прекратен от 1 октомври, като най-вероятно работодателят се е базирал на разпоредбите на чл. 326, ал. 3 от Кодекса на труда, уреждаща случаите, когато напускащото лице е материалноотговорно.

Днес залата за упражнения на четвъртия етаж била представена на гостите като лаборатория, а Беленски обяснил какво се учи по дисциплината. Така обаче реално били скрити от обективите и камерите тайните помещения по криминалистика, разположени на нивото на мазетата до Мензата, разказаха източници от юридическия факултет. Целта на втората заповед била да заблуди медиите и да отклони вниманието им от отварянето на тайните помещения утре сутринта. Именно те предизвикаха в началото на април скандал, след което стана ясно, че проф. Беленски е изхарчил около 800 хил. лв. пари на университета за оборудване за специализирана лаборатория. Накупени са освен детектор на лъжата, подслушвателни устройства, скенери, камери и куп други излишни, скъпо струващи пособия. Студенти и асистенти пък разкриха, че за да се влезе в лабораторията се минава през скенери и фотоклетки, а пръстовият отпечатък на професора е единственият ключ за помещението. Освен това видео техника свързвала секретните стаи със залата на четвъртия етаж. Така като в Биг брадър Беленски шпионирал дистанционно студентите си.

Всички разходни документи за лабораторията са утвърдени от декана Тенчо Колев, но преди месеци в интервю той не можа да посочи къде са публикувани обществените поръчки за скъпата техника. По-големият абсурд обаче е, че въпросната апаратура не може да се ползва свободно от студенти и преподаватели, защото е заключена и достъп до нея има само проф. Беленски. Предполага се, че в държавната лаборатория са правени частни анализи и експертизи по криминалистика, тоест, ползвана е за лични цели и облаги.

Наскоро преподавателят по криминалистика проф. Евгения Коцева, която е и зам. декан на факултета потвърди пред Frognews.bg, че дори тя няма достъп до тайните помещения и никога не е влизала в тях.

Служители от юридическия Факултет на СУ с възмущение коментират, че днес преди неочакваната презентация и след това видели проф. Бленски да изнася от помещенията документи и материали, придружаван от бившия чиновник в университета Илия Иванов Илиев. Според тях така реално се обезсмисля заповедта на ректора утре помещенията да бъдат отворени и ревизирани от нарочна комисия. С днешната измислена презентация реално се давало възможност на проф. Белински да „проветри” секретните помещения от компрометиращи факти и материали. Беленски бил забелязан на няколко пъти днес да си шушука свойски с декана на факултета проф. Колев.

В академичните среди на Алма Матер усилено се коментира, че просветният министър Сергей Игнатов е изпратил писмо със сигнали за случващото се в Юридическия факултет на Софийския университет до главния прокурор Борис Велчев. Отделно пък парламентарната комисия по образование разследва далавери в юридическия факултет. Те са свързани със съмнения за корупция и незаконно прехвърляне на студенти от други университети, в които се изучава право. Сред късметлиите, успели да се прехвърлят, е и сестрата на плевенския лобист и приятел на магистратите от ВСС Красьо Черния. С благословията на декана Тенчо Колев тя се е прехвърлила от Великотърновския университет, без да е ясно точно какви предмети е държала там.

Освен това още не е потушен скандалът с разкрития, че преподавателят по Международни отношения Пламен Пантев в продължение на две години е водил непрекъснато 9 267 часа лекции, което ако се пресметне по дни, означава по 19 часа дневно. Други негови колеги ударници пък се трудели по 16 часа на ден. Срещу този своеобразен рекорд обаче те са получили огромни хонорари в размер на няколко стотин хиляди лева. Във факултета явно се говори, че кухите часове са уреждани с благословията на декана, а магистърските програми са се превърнали в черна каса за злоупотреби и източване на средства.

Студенти пък събират подписка и настояват операция „Октопод” да бъде проведена в Правния факултет, а така желаната от обществото съдебна реформа да започне от там. Аргументът им е, че някои от днешните измислени студенти, влезли през тайни вратички на СУ, утре щели да се превърнат в калпави магистрати.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4982 |13.09.2010 ДКСИ: Не сме дали секретна информация на Трактора . 6| 6781 |28.06.2010 Професор се поболя от незнайно лъчение . 9| 5426 |04.06.2010 Крият секретната информация от членове на ВСС . 4| 5234 |03.06.2010 9 души осъдени за изнасяне на секретна информация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads