Реклама / Ads
2| 4696 |18.02.2023 НОВИНИ

Изчезналият обвиняем за 18-те мъртви мигранти е в Гърция

.
Локорско
Един от обвиняемите за смъртта на 18-те мигранти, който избяга от страната, се намира в Гърция. Това заяви пред bTV вътрешният министър Иван Демерджиев. За него е пусната и европейска заповед за арест. До този момент седем са арестувани и шестима са обвинени за тежкия инцидент. Това е равносметката, след като вчера край София беше открит изоставен камион с 52-ма мигранти, 18 от които загинали от задушаване.
 

От градската прокуратура съобщиха, че най-вероятно ще има още обвинени. Камионът вече е изтеглен, а мястото не е отцепено. Той е бил изоставен далеч от пътя, така че да не може да се види от преминаващите коли. Мигрантите са били извозени от каналджии, които се занимават с това от повече от година. Всеки месец те са имали средно по два курса, за да бъдат извозени до Западна Европа бежанците плащали по между 5 и 7 хиляди евро. Шофьорът на камиона е получавал по около 100 евро от мигрант, а ръководителят на престъпната група между 500 и 1000 евро.


Организираната престъпна група и преди е прекарвала групи с мигранти, но винаги те са били по-малобройни. “В предишни случаи са казвали 25 до 35 мигранти”, каза директорът на НСлС Борислав Сарафов. Така най-вероятно от алчност за повече пари – този път в камиона натоварват 52-а мигранти. Това се случва вчера около 7:30 часа сутринта. След което потеглят от Ямболско към границата със Сърбия. През цялото време чужденците пътуват в специално направен тайник.


“Тайниците ги изготвят сами, оборудвани са дори с фолио, така че рентген да не засече топлината на телата”, добави Сарафов. Пътуването върви нормално до тунела “Троянови врата”, където се чува силен шум, но трафикантите продължават. “В местността около село Локорско чукането по каросерията се е усилило неимоверно, шофьорите са усетили, че има проблем, отбили са, слезли са да видят какво се случва и са видели, че вътре има замаяни, но и мъртви мигранти”, каза Сарафов.


Шофьорът и спътникът му спират. Виждат загинали и замаяни хора, а след това бягат. Малко по-късно бежанците са открити от случайно преминаващ човек, който подават сигнала. “Аз видях камиона в полето и се досетих за какво става дума. Видях, запознах се и съм уведомим органите”, каза очевидецът пред bTV. В този момент каналджиите вече са на път, с автобус. Първо от село Локорско до централната автогара, а от там и до Бургас. През това време на място се правят огледи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3723 |17.02.2023 Трагедия: Откриха 18 мъртви мигранти в камион в София. Има задържан /обновена/ . 8| 7296 |09.02.2023 Миролюба Бенатова: Обречени сме като Иван Владимиров-Нав заради мъртвите институции . 4| 3057 |25.01.2023 Съдът намали паричните гаранции на двама от обвиняемите по делото Нексо . 2| 2976 |18.01.2023 Двама от обвиняемите по Нексо са обжалвали размера на паричните си гаранции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads