Реклама / Ads
23| 4923 |18.02.2012 НОВИНИ

Издатели, PR агенции и печатари си спретнаха нов съюз

.
Вестници, печатари и разпространители, телевизии, онлайн издания, рекламни агенции и аутдор издания се обединиха в нов медиен съюз. Това стана вчера в столичния хотел “Радисън”.
 

 

Инициатори за създаването му са Тошо Тошев, Делян Пеевски, Тодор Батков, Димитър Друмев, Светлана Шаренкова и Валери Запрянов.

 

Български медиен съюз (БМС) е изцяло нова и уникална по рода си организация на съмишленици, които имат пряко отношение към медийната дейност.

 

Професионалните проблеми и предизвикателствата пред печатните медии са твърде големи, за да може всяко отделно издание да ги решава само, заяви след учредяването на организацията нейният председател Валери Запрянов. По думите му това е само една от причините за създаването на много по-широко представения издателски съюз.

 

Учредителите на съюза са си поставили за цел да създадат нов етичен кодекс в журналистиката и

комисия за одит на тиражите

и продажбите на печатни издания. Кодексът ще е факт до няколко дни и ще бъде подписан от всички членове на БМС през март.

 

Журналистиката е важно мерило за оценка на качеството на обществото, затова ние трябва да гарантираме свободата и независимостта на медиите. Това ще стане чрез създаването на строги професионални и социални стандарти, към които всички трябва да се придържат, обясни Димитър Друмев, който оглави групата за създаването на етичния кодекс. Идеята е да се повиши моралът в българските медии, да се прави почтена журналистика и да се използват само точни източници.   БМС е отворен за нови членове, като на този етап в него няма да членуват издателите на жълти издание. Затова пък за пръв път са  обхванати всички собственици на български издания в чужбина, както и голяма част от регионалните медии.

 

За председател единодушно беше избран Валери Запрянов а негови заместници са Светлана Шаренкова, Мартин Радославов, Тодор Батков и Димитър Друмев.

 

Управителният съвет се състои от 13 души, като към тях скоро ще се присъединят още двама. При учредяването си съюзът има 35 членове, сред които са издателите на вестниците „Телеграф”, „Монитор”, „Стандарт”, „Преса”, „Класа”, „Шоу” и др., както и на списанията „Санома Блясък”, ТЕМА, AutoBild, Hello и други.

 

В съюза влязоха и няколко асоциирани членове от страната и чужбина.

 

Председател на Контролния съвет е Красимир Гергов.

 

В момента в България съществуват два издателски съюза. След отказа на съда да впише промените в ръководството на Съюза на издателите в България в края на миналата година дейността на организацията реално е блокирана. Издателите, които напуснаха в знак на протест срещу избора на Любомир Павлов за председател, предпочитат да насочат енергията си към създаване на новия медиен съюз, вместо да я посветят на съдебни спорове”, обясни Валери Запрянов. Той и Тошо Тошев са подали оставките си като председател и зам.-председател на СИБ.

.

Управителен съвет:

Валери Запрянов - председател

Светлана Шаренкова – зам.-председател

Тодор Батков – зам.-председател

Димитър Друмев - зам.-председател

Мартин Радославов - зам.-председател

Тошо Тошев - член

Делян Пеевски - член

Петьо Блъсков - член

Красимир Узунов - член

Васил Захариев - член

Бистра Георгиева - член

Гриша Камбуров - член

Иван Бунков - член

Красимир Гергов – председател на Контролния съвет


в.Монитор 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5507 |10.10.2011 Ю. Павлов: Всички агенции са единодушни за първите трима . 17| 5128 |04.10.2011 36 агенции обгрижват ГЕРБ за вота наесен . 17| 5784 |26.06.2010 В. Сидеров: Министерства могат да се слеят, агенции да се закрият . 2| 4673 |16.03.2010 Разследват 25 бивши служители на държавни агенции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads