Реклама / Ads
5| 6031 |22.09.2023 НОВИНИ

Велико Търново отбелязва Независимостта на България с богата програма

.
Източник: БГНЕС
Хиляди българи празнуват във Велико Търново и цялата страна Деня на Независимостта. Днес се навършват 115 г. от паметната дата. На 22 септември 1908 г. заедно с провъзгласяване на независимостта на България в църквата „Свети 40 мъченици“ Фердинанд I е обявен за „цар на българите“
 

Във Велико Търново честванията започнаха рано сутринта с празнична Света литургия на Великотърновския митрополит Григорий в църквата „Свети 40 мъченици”.


.

След това бяха осветени бойните знамена на НВУ “Васил Левски” и знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.


.

По традиция във Велико Търново беше прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява българската независимост.

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова и зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова присъстваха на честванията. Те се включиха и в шествието до паметника "Майка България".

 

Недоверие в службите изказват хора, които искат да сложат ръка на службите и за първи път в най-новата ни история да има политически отпечатък върху българските служби за сигурност. Сигурна съм, че президентът Радев няма да допусне това, заяви вицепрезидентът Йотова.

 

По повод решението за експулсирането на свещеници от Руската православна църква от България, Илияна Йотова посочи, че службите са в правото си да свършат това, ако имат достатъчно доказателства и сигнали.


Денят във Велико Търново ще бъде изпъстрен с богата програма. Шоу-спектакъл на участниците в ХVІ Международен фестивал на военните оркестри предстои пред сградата на Български пощи. Ще има празничен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Р България с участието на Маргарита Хранова и Орлин Горанов пред сградата на Община Велико Търново.

 

През целия ден ще има Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите- целодневни концерти, пърформанси, хепънинг, Посещенията на крепостта "Царевец" днес са с вход свободен до 16:00 ч., както и църквара-музей "Св. 40 мъченици", която ще работи до 17:30 ч.


Предстоят още много концерти през деня, а в 18 ч. ще се извие голямото Търновско хоро от МДТ „Константин Кисимов” до Паметника на обесените. От 19.30 е тържествената проверка на площад „Цар Асен І”. Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина” е от 20.15 ч. на площад „Цар Асен І”. 


 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6849 |21.09.2023 Великобритания повдигна обвинение на петимата българи, обвинени за шпионаж в полза на Русия . 1| 4046 |21.09.2023 Отбелязваме Световния ден за борба с Алцхаймер . 8| 6508 |10.09.2023 Силвия Великова: Васил Божков ми изглежда притеснен. Самочувствието, което излъчваше сила, го няма . 28| 7846 |26.08.2023 Силвия Великова: Борисов и прокуратурата би трябвало да се притесняват от завръщането на Божков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads