Реклама / Ads
0| 2498 |12.04.2023 НОВИНИ

Издирват трима непалски алпинисти на Еверест

.
Източник: личен архив
Започна издирването на трима непалски алпинисти, паднали в пукнатина по време на изкачване на Еверест - първият подобен инцидент на най-високата планина в света през този сезон, предаде агенция "Франс прес".
 

Те са преминавали през коварния ледник Кумбу, докато е носело провизии към лагер 1 - междинна станция по маршрута към 8 849-метровия връх на планината.

 
"Все още получаваме подробности, но знаем, че тази сутрин те са били ударени от силен снеговалеж и са изчезнали в пукнатината", каза Бигян Койрала от отдела по туризъм на Непал пред АФП.

 

"Екипите в базовия лагер работят заедно за издирването и спасяването", добави той.

Ледникът Кумбу е опасен, постоянно променящ се леден простор, който изисква от катерачите да преодоляват пукнатини по нестабилни „стълби“.

 

Хеликоптерът, изпратен за издирването, се завърна, без да открие изчезналите алпинисти.

 

Непалските водачи - обикновено етнически шерпи от долините около Еверест, се считат за гръбнака на катерачната индустрия в Хималаите.

 

Те съставляват около една трета от смъртните случаи на Еверест, което подчертава рисковете, които поемат в услуга на стотиците авантюристи, стремящи се да изкачат най-високия връх в света.

 

За всяка експедиция водачите извършват няколко предварителни опасни пътувания, за да пренесат палатки, храна и кислородни бутилки до високопланинските лагери.

През 2014 г. огромна маса от сняг, лед и скали пада и убива 16 непалски водачи в един от най-смъртоносните инциденти в Хималаите.

 

В Непал се намират осем от 10-те най-високи върхове в света. Всяка година планината посреща стотици приключенци през пролетния сезон за катерене, когато температурите са по-високи, а ветровете обикновено са спокойни.

 

През този сезон правителството на Непал е издало повече от 500 разрешителни за изкачване на различни хималайски масиви, включително 243 за Еверест. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2921 |01.04.2023 Трима в Пловдив и петима в страната са задържани за фалшиви бомбени имейли . 2| 2861 |31.03.2023 След смъртта на трима: 4 години затвор за дрогиран водач, карал с превишена скорост . 0| 3051 |15.03.2023 Задържаха трима младежи за стрелба в Кърджали . 3| 2800 |15.03.2023 Зеленски уволни трима областни управители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads