Реклама / Ads
4| 2966 |10.03.2021 НОВИНИ

Не е изключено да има и български варианти на COVID-19

.
проф. Радостина Александрова Източник: стопкадър, БНТ
Вирусът не се е уморил и трябва да продължим да спазваме мерките много стриктно. Не е изключено да има и български варианти на COVID-19, предупреди вирусологът проф. Радостина Александрова по БНТ.
 

Според нея причините за покачване на случаите на инфекцията са комплексни – липсата на колективен имунитет, новите варианти, които се разпространяват сред нас, и уморяването на обществото от мерките. 17 мутации има британският вариант на коронавируса, като за някои се знае какво правят, за други обаче вирусолозите нямат информация.

 

Британският вариант на коронавируса се свързва с по-тежко протичане и по-висока смъртност. Към момента все още няма категорично потвърдена информация за по-тежка клинична картина и по-висока смъртност, посочи проф. Александрова.

 

Според нея колкото повече проби се разчитат, толкова повече информация ще има. В Африка са южноафриканският и нигерийският вариант, но да не забравяме и бразилския вариант, като мутациите помагат на вируса да избяга срещата срещу насочените към него антитела, изтъкна проф. Александрова.

 

На проф. Александрова и е направило силно впечатление една от хипотезите, че по времето на блокирането през ноември за разпространението на вируса вероятно е спомогнало това, че училищата са били отворени, при положение че е възможно децата и юношите до 18 години да са по-възприемчиви към COVID-19.

 

В момента е важен въпросът дали ни пазят антителата и ваксините, отбеляза вирусологът.

 

"Клетъчният имунитет, който изграждаме, би трябвало да ни пази от новите варианти на коронавируса. Мутациите непрекъснато се променят и само животът ще даде отговор", категорична бе проф. Александрова.

 

Тя допълни, че са важни всички мерки, включително и ваксинирането, защото се надпреварваме с вируса. Според нея не е изключено да има и български варианти на COVID-19.

 

Проф. Александрова предупреди, че не трябва хората да си правят илюзии, че вирусът толкова лесно ще изчезне. В момента се работи и за комбинирана ваксина за COVID и за грип. В заключение проф. Александрова заяви, че грип няма и останалите респираторни заболявания са изчезнали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3297 |09.03.2021 Доц. Любомира Гломб: Въпрос на време е всички варианти на вируса да влязат у нас . 9| 4293 |08.03.2021 Признание на Любчо Георгиевски: Гоце Делчев е пишел на български език, в Македония си траят . 11| 4151 |07.03.2021 Български модел за решаване на кризата? Елате и вижте как „работят“ „зелените ни коридори“ . 1| 3275 |06.03.2021 Опазването на пчелите и на български породи по предложение на Иво Христов прие земеделската комисия на ЕП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads