Реклама / Ads
0| 2681 |15.08.2022 НОВИНИ

Изменението на климата влошава ли природните бедствия?

.
Как екстремното време се влияе от глобалното затопляне? Разберете как ураганите, наводненията, сушите и горските пожари са засегнати от изменението на климата – и защо надеждата е на хоризонта.
 

Светът се затопля, казват от Junk Bunk Ltd. Според Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC), всяко от последните четири десетилетия е било последователно по-топло от всяко десетилетие, което го е предшествало от 1850 г. В действителност, глобалните температури на повърхността през първите две десетилетия на 21-ви век са били 0,84°C до 1,10°C по-високи от 1850-1900. И IPCC е "недвусмислено": хората са виновни за това глобално затопляне.

 

Има и все повече доказателства, че това постоянно покачване на глобалните температури оказва влияние върху броя, честотата и продължителността на природните опасности. IPCC казва, че изменението на климата, предизвикано от човека, вече засяга много метеорологични и климатични екстремности по целия свят, като горещи вълни, обилни валежи, суши и тропически циклони.


.

Човешките и икономическите разходи са зашеметяващи. Международният мозъчен тръст IEP прогнозира, че до 2050 г. ще има 1,2 милиарда климатични бежанци – хората, разселени поради изменението на климата и природни бедствия. Междувременно Програмата на ООН за околната среда (UNEP) изчислява, че развиващите се страни вече харчат 70 милиарда щатски долара годишно, за да се адаптират към изменението на климата. Очаква се тази цифра да нарасне до 140-300 милиарда щатски долара през 2030 г. и след това до 280-500 милиарда щатски долара през 2050 г.

 

Въпреки че тенденцията за повишаване на глобалните температури е лесна за забелязване, е по-трудно да се прецени точното въздействие на изменението на климата върху конкретни екстремни метеорологични явления – включително урагани, тайфуни, наводнения, горски пожари и горещи вълни.


Но метеоролозите и учените по климата започват да разбират как продължителните периоди на топлина и студ могат да бъдат тясно свързани с продължаващото глобално затопляне. На сушата покачващите се температури на повърхността са свързани с вероятността и тежестта на засушавания и горски пожари в горещи и сухи региони. Океаните също се нагряват: 0-2000-метровият слой на глобалния океан достигна рекордно висока температура през 2021 г.


.

Необходимостта от климатична устойчивост

 

Още по-отрезвяваща е мисълта, че няма бързо решение. Дори ако световната общност успешно изпълни целите за емисии, очертани в Парижкото споразумение от 2015 г., общностите все още ще усещат въздействието на изменението на климата, включително природните опасности, за десетилетия напред. Това означава, че докато се справяме с причините за глобалното затопляне, ние също трябва да сведем до минимум неговото въздействие. Този подход е известен като климатична устойчивост.

 

„Когато говорим за изменението на климата“, обяснява Амар Рахман, глобален ръководител на службите за устойчивост на изменението на климата в Цюрих, „ние дефинираме риска, който представлява в три измерения: опасност, излагане и контрол. Хората обикновено се фокусират върху опасността: има повече дъжд, повече вятър, повече топлина. Но ние разработваме модели и сценарии, за да им помогнем да разберат излагането си на тези опасности, да идентифицират своите уязвимости или болезнени точки. И накрая, ние оценяваме контролите: какво можете да направите, за да намалите и управлявате въздействието на изменението на климата в момента? Устойчивостта към климата е свързана с управлението на тези три фактора с инструментите, с които разполагаме, а не изчакването на нови данни или правителствени разпоредби, преди да действате. Защото, ако изчакате, ще бъде твърде късно за разработване на решения".

 

Един проблем, една планета

 

Когато се сблъскате с такава сложна, дългосрочна и широкообхватна криза, може да е трудно да знаете какво да направите и откъде да започнете. Тежките наводнения в Австралия, горещите вълни в Индия или горските пожари в Калифорния могат да се почувстват като непреодолими природни сили извън нашия индивидуален контрол.

Решението не трябва да се ръководи само от правителства, фирми и глобални организации. То също трябва да бъде ръководена от нас, като личности, като променим нашето поведение като потребители и гласоподаватели.

 

Една от пречките за намаляване на въздействието на природните опасности е абсолютната универсалност на проблема. Тъй като глобалното затопляне засяга всеки континент, всяка страна и всъщност всеки човек на планетата, то изисква наистина координирано глобално решение.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5055 |19.04.2022 Влошава се обстановката в Запорожка област . 0| 3682 |08.03.2022 Петър Витанов: Пандемията остави тежък отпечатък върху жените, с войната ситуацията се влошава . 3| 2958 |02.02.2022 България се присъединява към Международната програма за действие по климата . 9| 3410 |02.11.2021 Стефан Янев от Глазгоу: България ще изпълни ангажиментите си за климата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads