Реклама / Ads

0| 2771 |08.03.2022 НОВИНИ

Петър Витанов: Пандемията остави тежък отпечатък върху жените, с войната ситуацията се влошава

.
Петър Витанов
Пандемията нанесе много тежки щети върху физическото и психическото здраве на жените. В момента в Европа се води война, която ще нанесе още по-големи поражения. Това каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП пред БНР.

въздействието на пандемията върху различни аспекти от техния живот. В края на седмицата Бюрото за връзка на Европейския парламент в България организира дискусия на тема „Противодействие на домашното насилие – европейски практики и ситуацията в България“.

 

Петър Витанов цитира изследване на Евробарометър, според което 77% от жените в ЕС считат, че пандемията от COVID-19 е довела до засилване на физическото и емоционалното насилие срещу тях в собствената им държава, като този процент варира от 93% в Гърция до 47% в Унгария.

 

Над една трета от интервюираните заявяват, че пандемията е оказала отрицателно въздействие върху доходите на жените, върху равновесието между професионалния и личния им живот и върху времето, посветено на труд срещу заплащане.

„Това са много тревожни данни, като в България процентът е по-висок и кризата се е отразила още по-тежко на българските жени“, каза Витанов.  

 

Няколко ключови мерки се определят от Европарламента за справяне с насилието. На първо място улесняване на подаването на сигнали за насилие срещу жени, увеличаване на възможностите за жените да търсят помощ чрез горещи телефонни линии, повишаване на осведомеността и обучението на полицията и съдебната система по този въпрос, както и увеличаване на финансовата независимост на жените, посочи Витанов.

„Икономическата зависимост не позволява на много жени да избягат от своите насилници“, каза още Витанов.

 

Левицата в Европа работи за преодоляване на различията в заплащането между жени и мъже, както и за техен равен старт и еднакви перспективи за кариерното им развитие.

„Темата за насилието над жени в България все още е табу. Належащо е създаване на повече кризисни центрове, които да приемат жените, станали жертви на насилие. Законът за домашното насилие трябва да въведе онези европейски практики, които дават допълнителни гаранции за безопасността на жените. В това отношение изоставаме много. В малките населени места е много трудно да признаеш, че си жертва и да потърсиш помощ. Така се създава един омагьосан кръг. За съжаление държавата е абдикирала от тази тема“, констатира Петър Витанов.  

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2661 |07.03.2022 Проф. Кунчев: Близо сме до финалната права на пандемията, но няма да стане без мерки . 0| 2658 |05.03.2022 Петър Витанов: Войната в Украйна не позволява снишаване и преследване на дребни политически дивиденти . 0| 3377 |27.02.2022 Петър Витанов: Ако Русия спре доставките на газ, загубите на България ще са три милиарда за месец . 0| 7384 |25.02.2022 Проф. Витанов: Омикрон не успя да напълни България с трупове
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ