Реклама / Ads
0| 4106 |27.02.2022 НОВИНИ

Петър Витанов: Ако Русия спре доставките на газ, загубите на България ще са три милиарда за месец

.
Петър Витанов
Ако Русия спре доставките на газ, загубите на България могат да са три милиарда само за един месец. Въпреки това санкциите, които наложи Европейският съюз, са единственото възможно решение срещу руската военна инвазия в Украйна. Това каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ на БНТ.
 

„След украинците, европейските граждани ще са тези, които ще платят цената на войната. Изборът, който трябваше да направи Европейският съюз, беше как да се отговори на действията на Русия – с политика или с война. Санкциите са политическият отговор, който заменя военната намеса“, каза Витанов.
Според социалиста въпросът сега е как да се направят работещи санкции.


„Миналите санкции не само не попречиха на Русия, а я направиха по-силна икономически и тя диверсифицира своите пазари и производство, те отслабиха европейската икономика. Важно е да има отговор, защото няма как да оставим силата на силния да измести силата на правото“, коментира Петър Витанов.
Петър Витанов се върна и към 2009-а година, когато имаше криза с доставките на газ.


„Тогава за 16 дни българската икономика загуби 454 милиона. Ако в момента нямаме газ, когато потреблението е с над 200 процента по-високо, това ще означава загуби за 3 милиарда само за месец, а руснаците вероятно ще намерят друг пазар, на който да продават газа си“, пресметна Витанов, като уточни, че данните са на Министерството на икономиката.


Според евродепутата България в момента няма „план Б“ за доставка на газ. Вероятно след месеци ще можем да получаваме втечнен газ, но към днешна дата страната ни е енергийно зависима от Русия.


Петър Витанов припомни, че конфликтът в Украйна е в резултат на над 20 години разместване на пластовете в световната политика.
„Не трябва да забравяме, че една държава искаше да запази своята хегемония и това роди Ирак, Афганистан, Либия, Косово. Дори този контекст обаче не може да оправдае сегашните действия на Русия“, добави евродепутатът.


Според социалиста страните трябва да се върнат на масата на преговорите, защото това е единственият изход от продължаващата война.
„Русия в момента притежава военната мощ, но няма политическата сила и легитимация да убеди света в своята правота. С тези си действия ръководството на Руската федерация изтри част от аргументите, които можеше да се считат за валидни преди началото на военните действия“, каза още Витанов.


Според Петър Витанов международният световен ред, който беше създаден след Втората световна война, ще престане да съществува.


„Виждаме, че Съветът за сигурност на ООН отдавна не работи. За съжаление отиваме към един живот, който познавахме преди 30 години“, каза в заключение представителят на социалистите в ЕП.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5325 |27.02.2022 Русия с предупреждение-поговорка към България: За да вбеся тъщата, ще си простудя ушите . 0| 6356 |27.02.2022 Западът изключи Русия от системата SWIFT . 0| 4458 |26.02.2022 "Вън Русия! Долу Путин!": Светът продължава с протестите . 0| 3402 |26.02.2022 Най-малко двама загинали след удара на жилищен блок от Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads