Реклама / Ads
0| 4407 |06.09.2022 НОВИНИ

Петър Витанов: Протестите в Чехия са знак за надигащото се социалното недоволство в Европа

.
Петър Витанов
Европейският съюз се задъхва от инфлационния натиск и от прииждащите бежанци

Протестите в Чехия не са началото на процеса, свързан и довел до енергийната криза в Европа.  Началото на тежките политически последици за Европа започна още преди няколко месеца с каскадата от падащи правителства в европейските страни. Протестите в Чехия са знак за надигащото се социалното недоволство. Това каза евродепутатът от БСП и ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов в предаване на Поглед ТВ.  

 

“Тези, които остават на власт, губят все повече доверие. Колкото повече продължава войната, толкова повече последиците ще са по-значими и ще оказват влияние не само върху политическия, но и върху обществения живот“, каза Петър Витанов.

 

Според евродепутата газовата криза е започнала още при възстановяването на световната икономика от Ковид-19 и стремежът тя да навакса бързо след близо тригодишния застой. Войната е нанесла финалния удар.

 

„В икономиките на Европа се наляха огромни средства от грантове и различен вид помощи, икономиката започна да бумти и това създаде проинфлационен ефект. На азиатския континент икономическото възстановяване, преди втория локдаун в Китай, беше по-бързо от нашето и това доведе до купуване на повече газ там. Всички очакваха през лятото на миналата година да падне цената и тогава да бъдат напълнени газохранилищата, но това не стана. Добавете към всичко това и амбицията на Европа за Зелената сделка, цената на квотите стигна до 100 евро на тон емисии. В резултат се стигна до взрив на цената на енергоизточниците. Със започването на войната между Русия и Украйна, тя се изстреля още по-нагоре, защото Обединена Европа винаги е разчитала на ресурсите от Русия“, поясни Витанов.

 

Войната в Украйна показа, че Европа се нуждае от диверсификация и от Зелената сделка. Този процес обаче ще е бавен и за него европейците ще платят висока цена.

 

„За да се пренастроят доставките са нужни други количества и инфраструктура, танкери и прочие, което отнема години за да се случи, съответно и дългосрочни договори, гарантиращи рентабилността на въпросната инфраструктура.  „Демократичен газ“ няма никъде, защото държавите, от които се каним да купуваме, не са пример за спазване на човешки права и демокрация“, каза още той.

 

Според Петър Витанов тепърва в Европа ще има домино от падащи правителства заради инфлацията и социалното недоволство.

 

 „На фона на задаващия се ценови шок ще се стигне до обедняване. Очаква ни ценови шок, реално инфлацията е около 30 процента у нас. Има призиви за намаляване на градусите на климатиците, гражданите да се къпят по-малко и подобни идеи за пестене на енергия. Навремето Роналд Рейгън беше казал, че ще вкара руснаците в землянките, опасявам се, че може те да ни върнат сега в пещерите“, каза още евродепутатът.

 

Според Петър Витанов Европа е нямала друг отговор към руската агресия освен санкции.

 

„Европейските политици не си дадоха сметка, че вместо да спрат военната машина на Путин, те ѝ наливат допълнително средства, тъй като енергоизточниците скочиха до небесата“, каза още той.

 

„България също идеологизира въпроса с газа. Каза, че няма да купува руски газ, но сега го купува през посредник и реално в Русия влизат дори с 10 процента повече пари отколкото преди“, каза още той.

 

Петър Витанов прогнозира, че мигрантският поток към България не само няма да спре, но ще се засилва в следващите месеци. И освен продължаващата несигурност в държавите, от където идва мигрантския поток, както и връщането на талибаните на власт, допълнителен фактор е войната в Украйна, която вещае продоволствена криза.

 

„Част от черноморските пристанища са завзети, а други блокирани. Това не позволява на руската и украинската пшеница да стигне по предназначение в Северна Африка и Близкия Изток, където това зърно представлява 70-90% от целия внос, та дори и 100% като в страни като Алжир, Тунис, Египет, Ирак и Ливан“, каза Витанов.

 

"Когато този износ е невъзможен, количествата са недостатъчни там и цената на пшеницата скача. В Египет цената на хляба се дотира от правителството. Това значи недостиг, скъп хляб, проблеми за правителството, социални недоволства и бунтове, тежка миграция. Прибавете и проблема с връщането на талибаните в Афганистан от 10 месеца насам и желанието на голяма част от гражданите ѝ да напуснат; Ирак, който е изправен пред гражданска война, а също и гражданската война в Либия и Йемен. На прага на Европа се изправят милиони мигриращи хора. За турския президент Ердоган това е оръжие. И ако добавим към тази картина и шестте милиона украинци, които влязоха в Европа, ще видим, че Европейският съюз се задъхва, а ние сме първата му граница“, каза още евродепутатът.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7313 |30.08.2022 Доц. Инджов: Донев говори объркано. Протестите ще ескалират, ако обвързването с „Газпром“ продължи . 0| 2353 |29.08.2022 Петър Витанов: След изборите трябва да преосмислим ролята и мястото на БСП в политиката . 0| 2296 |29.08.2022 Петър Славов: Слушаме от ЦИК за стари неуредици на нов глас . 0| 2486 |27.08.2022 Петър Витанов: БСП трябва да върне ролята си на първостепенен политически играч

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads