Реклама / Ads
8| 2728 |15.06.2023 НОВИНИ

ПП-ДБ измислиха как да наказват депутати, които нарушават правилника

.
Източник: БГНЕС
Депутати могат да са аут от до пет парламентарни заседания при тежки нарушения на правилника за работата на Народното събрание, предвижда предложение на “Продължаваме Промяната” - “Демократична България”.
 

Причината за промените на ПОДНС (Правилник за организацията и дейността на Народното събрание” е поведението на депутатите от партия “Възраждане”, които се зарекоха да не допускат за изказвания от трибуната Манол Пейков и Явор Божанков (и двамата депутати от редиците на ПП-ДБ. 

 

Предложенията са изготвени още миналия петък и са съгласувани с Росен Желязков и групата на ГЕРБ-СДС. По идеите не са получени съществени критики, предават от OFFNews.

 

Основни моменти в промените са въвеждането на по-строги наказания за сериозни нарушения и при рецидив. В такива случаи председателят на НС ще може да отстранява народни представители за до пет заседания, а не както е предвидено до момента - до три заседания. Такова наказание ще се налага за физически сблъсъци или за създаване на безредици. Идеята обаче още е на етап обсъждане и не е ясно дали ще стигне до финалния вариант на текстовете. 

 

Друга идея на ПП-ДБ е санкционираните депутати да не могат да участват в парламентарните делегации до три месеца. Освен това ще има и рязане на депутатските заплати. При тежките нарушения т.нар. "безотчетни пари" - начисления, които стигат до 2/3 от депутатската заплата, ще бъдат спирани за срок от седем до 30 дни.


Освен това ПП-ДБ предлага квесторите в пленарна зала да информират председателя на НС за нарушения на правилника, които остават скрити от камерите.


Последната по-значима промяна е свързана с обжалването на наложените на депутатите наказания. Според настоящия правилник такова решение се взима на председателки съвет, който е закрит за медиите, а решението се обявява в зала. Ако се приеме предложението на новата коалиция, то резултатите от гласуването ще се обявяват на сайта на парламента и така свалянето на вече наложените наказания ще бъде публично.


Към момента в деловодството на парламента проектът за промени в ПОДНС не е внесен. Очаква се това да се случи в идните дни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2649 |15.06.2023 БСП отрязаха ПП-ДБ за конституционната реформа . 9| 3286 |14.06.2023 Христо Иванов призна: Назначенията в администрацията създават напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ . 6| 2645 |14.06.2023 Васил Пандов, ПП-ДБ: Гешев беше отстранен в момента, в който демонстрира своето активно участие в политиката . 7| 2544 |13.06.2023 ПП-ДБ искат временна комисия на паритетен принцип да гледа поисканите депутатски имунитети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads