Реклама / Ads
16| 5024 |06.02.2024 НОВИНИ

Изненада! Липсващите гласове според данните от флашките повече за Терзиев, отколкото за Григорова

.
Източник: БГНЕС
Според последните данни на Института за развитие на публичната среда, кандидатът на ПП-ДБ-Спаси София и столичен кмет Васил Терзиев се оказа ощетен с доста повече гласове, отколкото основната му конкурентка за поста Ваня Григорова от БСП.
 

Обработени са официалните данни от секциите с машинно гласуване в Столична община, в това число и от флаш паметите от машинните устройства, а информацията е публикувана на интернет страницата на ЦИК. На 5-и ноември (денят на балотажа) секциите, открили изборния ден с машинни устройства в Столична община, са били 1577. За осем от тях данните от флаш памети не са разчетени.

 

Какво показват данните за гласовете, подадени за Васил Терзиев? 


В 339 секции в официалните протоколи има отчетени по-малко гласове от машинното гласуване за кандидата на “Продължаваме Промяната – Демократична България”, отколкото са тези, записани на флаш паметите. В абсолютен брой 896 гласа фигурират като подадени на машинните устройства, но тъй като информацията от тях не се взема предвид в отчитането на резултатите в края на изборния ден, те не са вписани в официалните протоколи на секционните комисии. 

 

Какво показват данните за гласовете, подадени за Ваня Григорова? 


В 270 секции в официалните протоколи има отчетени по-малко гласове от машинното гласуване за кандидата на местната коалиция “БСП за България”, отколкото са тези, записани на флаш паметите.  В абсолютен брой 205 гласа фигурират като подадени на машинните устройства, но тъй като информацията от тях не се взема предвид в отчитането на резултатите в края на изборния ден, те не са вписани в официалните протоколи на секционните комисии. 

Така излиза, че всъщност оспорващата резултатите Ваня Григорова е ощетена в по-малка степен от несъответствията между отчетения машинен вот и записите във флаш паметите.

 

Какви са възможните обяснения?

 

Ето какво сочи справката на Института за развитие на публичната среда:


Много често разминаванията в резултатите са от по няколко гласа. Напълно допустимо е в тези случаи различията да се дължат на човешка грешка при преброяването на разписките от машинно гласуване.

 

Справката на Института за развитие на публичната среда с видеозаписите от 5-ти ноември показа, че често е използвана погрешна практика от СИК да се разделят гласовете за един кандидат на няколко купчини. Те се броят от различни членове и впоследствие се сумират от комисията. Това предпоставя много възможности за грешки при определянето на окончателния резултат. Техническите неточности в края на деня включват и разменяне на записването на резултатите от хартиеното и машинното гласуване в протоколите на СИК (например: сменяне на местата, объркване на редовете и пр.). 

 

Също така СИК често броят паралелно бюлетините от различните избори – тези за кмет на община и кмет на район в случая на втори тур на местните избори в Столична община. Резултатите от това броене се записват на листове и е лесно да бъде допусната механична грешка при пренасянето им. От данните и видеозаписите се показват секции, в които резултатът от машинно гласуване за кмет на район е нанесен в протокола като резултат от гласуване в изборите за кмет на община. Подобни обърквания отново са резултат от човешка грешка и също са резултат от неспазване на процедурите по преброяване и отчитане на вота.

 

Секцията, в която има най-голямо отклонение между данните от флаш паметта и окончателните резултати, е 224609002 в столичното 120 ОУ „Г. С. Раковски“.Там резултатът, записан в протокола за Васил Терзиев, е с 83 гласа по-малък в сравнение с отчетеното във флаш паметта. Прегледът на данните показва, че резултатът на Ваня Григорова пък надвишава записаното в устройството точно с 83 гласа. С голяма степен на вероятност отново става въпрос на грешка при попълването на протоколите, при което гласовете им са разменени. Напомняме, че двамата кандидати имаха поредни номера в бюлетината и това допълнително е спомогнало за такива обърквания, посочват от Института за развитие на публичната среда.Влияние върху разминаванията в протокола и флаш паметите оказаха и проблемите с отпечатване на разписките за машинно гласуване, които наблюдавахме в изборния ден, и за които Институт за развитие на публичната среда предупреди още по време на кампанията. Заради ролките с хартия, които според доставчика на машините не съответстват на техния стандарт за работа, наблюдавахме проблеми с “празни” или частични разписки. Очевидно секция, която е имала такива проблеми, е била 224603028 в столичното 134-о СУ “Димчо Дебелянов”. В нея има разминаване в данните от протокола и от флаш паметта, както за Васил Терзиев, така и за Ваня Григорова. При прегледа на видеозаписите се чува как членовете на СИК обсъждат, че имат ”унищожени” бюлетини от машинно гласуване. В окончателния сканиран протокол също е описан приложен “плик с унищожени бюлетини”.

 

Ясно разписано в Изборния кодекс е, че “след приключване на гласуването секционната избирателна комисия отчита резултатите от машинното гласуване, като преброява бюлетините от машинното гласуване”. Видно от примерите по-горе, установените разминавания в голяма степен са проблеми, свързани с неспазването на процедурите по преброяване и отчитане на резултатите и технически грешки. Те обаче не показват нарочни манипулации в полза на един или друг кандидат.От настоящия анализ става ясно и че разминаването в окончателния брой гласове не може да се определени като значително. Отворените данни не очертават и тенденция в ущърб на обжалващата резултатите Ваня Григорова. Обвиненията за нередности в толкова голям брой секции не е в полза на симпатизантите на левицата, част от които са били членове на комисиите и би следвало да са защитавали интересите на техния кандидат. Представители, излъчени от БСП за България са и част от състава на столичната общинска комисия, от чийто протокол става ясно, че липсващи документи и флаш памети не е имало и всички те са предадени по установения начин на Централната избирателна комисия. Не на последно място, БСП има и трима представители в ЦИК. 

 

Същевременно, продължаващите интерпретации за манипулиране на машинния вот, изчезнали флаш памети и “заличени” доказателства, не са в полза на и без това ниското доверие в изборния процес.

 

Припомняме, че непосредствено след местните избори Ваня Григорова - кандидатът за кмет на София, издигнат от местната коалиция БСП за България, обжалва решението на столичната общинска комисия, с което Васил Терзиев бе избран за кмет на Столична община.

 

В резултат през ноември 2023 г. съдия Галин Несторов от Административен съд София град разпореди извършването на съдебно-техническа и икономическа експертиза.  


Последва проверка от вещи лица, назначени от съда, на резултатите в 313 секции, в които е имало и машинни устройства за гласуване. Тя включваше сравнение на официалните изборни резултати от секционните протоколи и данните от флаш паметите на устройствата без повторно преброяване на бюлетините от машинно гласуване. 


Преди дни стана ясно, че проверката на вещите лица в секциите е документирала разминавания в данните за гласовете от хартиените протоколи и флаш паметта на машините за гласуване в 300 секции. Флаш паметите обаче не се вземат предвид от секционните избирателни комисии (СИК), когато се преброяват гласовете в края на деня. В допълнение, хората в СИК не разпечатват окончателен протокол от гласуването с машинните устройства. Те единствено следва да преброят и отчетат гласовете от бюлетините, принтирани от тези устройства и тези, подадени с хартиени бюлетини. Това стана след промени в Изборния кодекс в края на 2022 г., подкрепени от ГЕРБ, ДПС и БСП. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5916 |06.02.2024 Съветът на ректорите: Премахването на семестриалните такси за студенти и докторанти държавна поръчка е прибързано . 3| 3640 |06.02.2024 Карлос Контрера: В абсурдна ситуация сме в СОС. Трудно големите партии ще се “допрат” една до друга . 6| 3642 |06.02.2024 Владислав Панев очаква протести на енергетиците броени дни преди ротацията . 16| 5530 |06.02.2024 Софийската прокуратура се задейства за Мартин-Нотариуса след ... седем години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads