Реклама / Ads
6| 5300 |31.10.2023 НОВИНИ

В центъра на София: Как 120 гласа за Васил Терзиев се прехвърлиха в броя на Хекимян?

.
Васил Терзиев и Антон Хекимян
120 гласа за кандидата на "Продължаваме промяната-Демократична България"-"Спаси София" за кмет на София Васил Терзиев са записани за кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян в секция в центъра на София. Това става ясно от записа от видеонаблюдението в секцията, предаде "Свободна Европа".
 

В неделя Терзиев спечели на първи тур с 31,8% - над 10% преднина пред Ваня Григорова, подкрепена от БСП, а Хекимян остана на трето място и не се класира за балотаж.

 

Справка в протокол 224601013 от секция в 9-та Френска езикова гимназия "Антоан Дьо Сент-Екзюпери" в столичния район "Средец" показва, че за Григорова там са гласували 57 души, а за Хекимян - 120 души.

На втория час и 11-ата минута от записа на камерата се чува, че гласовете за кандидата под номер 85 - Васил Терзиев всъщност са 120, разказва "Свободна Европа".

 

"85 - 120", казва членка на секционната комисия, която приключва с броене на купчина бюлетини. Друга членка, която записва резултатите, пита "Трайчо ли е?". Става дума за кмета на столичния район "Средец" Трайчо Трайков, който в неделя спечели кметското място отново още на първия тур.

 

След секунди жената, попитала дали става дума за Трайков, се поправя, като казва "не, Васил Терзиев, нали за общината".

 

Тези 120 гласа в протокола изглежда са записани на реда на Антон Хекимян.

 

Минути преди това от записа става известно, че кандидатът на ГЕРБ, който е под номер 76 в изборната бюлетина, печели 30 гласа. Те обаче изглежда са записани не срещу името му, а също на по-горния ред - на името на кандидата на "Глас народен" Светослав Витков.

 

Секционният протокол е бил занесен в Общинската избирателна комисия (ОИК), минал е през всички проверки и е качен в сайта на Централната избирателна комисия. При преброяването присъства застъпник на ПП-ДБ, който изглежда също не е забелязал нещо притеснително в гласовете за Терзиев.

 

"Имаме информация за пуснати сигнали от граждани, които при проверка на резултатите от секцията не са видели своите собствени гласове", казаха от пресцентъра на "Демократична България" пред Свободна Европа.

 

На първия тур в неделя се гласуваше само на хартия, след като два дни по-рано Централната избирателна комисия (ЦИК) забрани машинния вот в последния работен ден преди него. В понеделник, след края на вота, Върховният административен съд отмени решението на ЦИК.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4301 |31.10.2023 Без шефа на ДАНС и председателят - комисията за машинното гласуване се провали . 15| 4053 |31.10.2023 Борисов говори със Станишев за повече български бебета . 33| 10966 |31.10.2023 Илиян Василев: Борисов отново си партнира с Първанов, с Румен Петков - човекът на руското външно разузнаване, и с Малинов - човекът на Лавров . 3| 4408 |31.10.2023 Асен Василев: България е една от малкото държави, които започнаха да се готвят за продължителна война в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads