Реклама / Ads
13| 6748 |16.09.2024 НОВИНИ

Изнервен Радев: Политически спекуланти, които никога не са влизали в самолет, да не се вживяват в ролята на прокурори и съдии

.
Държавният глава Румен Радев Източник: БГНЕС
Редно е да изчакаме заключенията на компетентната комисия и тогава да се спекулира. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти относно катастрофата с учебно-боен самолет на "Граф Играниево", при която двамата пилоти загубиха живота си.
 

Припомняме, че в петък при подготовка за демонстративен полет, на авиобаза „Граф Игнатиево“ се разби учебно-боен самолет L-39ZA и двамата пилоти загинаха. В събота предстоеше открит летателен ден по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили (ВВС). 

 

Президентът отправи призив да не се допускат "политически спекуланти", които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата и да се вживяват в ролята на прокурори и съдии.





Много са хипотезите, но това, което се вижда от едно видео, не може доведе до някакви реални достоверни заключения какво се е случило, категоричен бе Радев и уточни, че трябва да се анализират много фактори.

 

„Не ми задавайте тъпи въпроси изобщо, има си план – той е на ВВС (Военновъздушните сили) и на Министерство на отбраната кое как се прави“, отговори Румен Радев на журналистите и посъветва медиите да се поинтересуват и да си намерят отговорите.

 

Държавният глава още веднъж изказа съболезнования към семействата, близките и колеги на загиналите летци. „Огромна загуба за всички нас и българските Военновъздушни сили“, отбеляза Радев. Тези хора са имали един добър нальот, какво и как точно е ставало, ще установява комисията, каза още той.

 

Решението за открития летателен ден е внесено от Министерството на отбраната с министър Тодор Тагарев и началник на отбраната адмирал Емил Ефтимов февруари тази година в Министерски съвет. Там е взето решението за провеждане на открит летателен ден. Аз съм бил гост, защото получих покана от ВВС на САЩ и американската страна да изпълня полет на F-16, коментира Радев.

 

Според президента има капацитет за такъв открит летателен ден. България има много добри летци. Българските данъкоплатци искат да видят къде отиват техните пари. Какво прави Българската армия и авиацията. Такива открити летателни дни се провеждат регулярно и не само в България, поясни Радев.





Направих много последователни консултативни съвети за национална сигурност, на които съм поставял въпроса за опасно малкия нальот на нашите летци. Не само за това – изобщо за перспективите за развитие на Българската армия, ВВС, които са голям консуматор на бюджет, но там се обещава и след това се забравя. За такива неща се сещат политиците и управленците, хора, които вземат решения за бюджета, едва когато наближават избори или стане произшествие, допълни държавният глава.

 

Апелирам отново да се вземат мерки, така че най-после да се привежда в необходимата степен на изправност авиационната техника, да се дава необходимото количество нальот, да се внедряват нови и ефективни технически средства, които подпомагат летателната дейност, смята Радев.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2167 |16.09.2024 Украинският външен министър кани официално ООН и Червения кръст да работят в Курска област . 3| 2224 |16.09.2024 Кой е килърът, задържан за второто покушение срещу Тръмп? . 0| 2163 |16.09.2024 Трагедия в Турция: Една жертва и 30 ранени при експлозия във фабрика за макаронени изделия . 0| 3060 |16.09.2024 Децата на света: Рискове и приключения по пътя към знанието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads