Реклама / Ads
1| 3885 |03.01.2020 НОВИНИ

”Изправи се.БГ” дари 11 хиляди литра вода за Перник

.
Перник
Председателят на гражданската платформа ”Изправи се.БГ” Мая Манолова и основатели на формацията направиха второ дарение от кампанията ”Вода за Перник, вода за България”. Те доставиха нови 11 хиляди литра минерална и трапезна вода за жителите на пернишкия квартал ”Църква”, който от 4 дни бедства без вода. Дарението прие кметът на квартала.
 

Във видео Манолова посочва, че "хората бедстват заради безхаберието на управляващите във ВиК-сектора". "Водата, която доставихме, е нашият жест за съпричастност и ще продължим с кампаниите за доставяне на вода. Управляващите да обяснят на хората кога ще им бъде възстановена водата", каза още председателят на гражданската платформа.


Тихомир Василев от "Изправи се.БГ" съобщи, че през следващите два дни ще има доставки от 3700 литра от сдружението за село Люлин, което от две седмици няма вода. За неделя се готви и следващо дарение от над 3000 литра вода от столична фирма, като в момента се уточнява в кой квартал или населено място да бъде доставена.


Новите количества дарена вода бяха доставени пред кметството на "Църква". Те ще бъде раздадени на гражданите от местната власт.


На 30 декември в Централната ремонтна база в квартал "Проучване" в миньорския град от "Изправи се.БГ" доставиха дарение от 2730 литра минерална вода за жителите на Перник.


На 28 декември от гражданското сдружение разпространиха позиция с 10 въпроса към премиера Бойко Борисов във връзка с кризата във водния сектор.


"В отговор на изявлението му, че изпраща МВР във ВиК дружествата в страната, подчертаваме, че това е прах в очите на хората. От 28 ВиК дружества в областните градове, 27 се управляват от държавата, тъй като или са 100 % държавна собственост или имат над 51 % собственост на държавата. Само в София водата се управлява от частна компания с концесия и участие на Столичната община. Ако премиерът е имал политическа воля да осъществи контрол, е можел да го направи в последните 10 години. Аналогичен е и случаят с "ВиК – Перник". Дружеството е с 51 % държавно и 49 % общинско участие. Загубите на вода в Перник са над 74 %, според официалните данни на КЕВР и това е състоянието от години. И общината в Перник до скоро, и държавата от 10 години се ръководят от ГЕРБ, водният режим за гражданите е факт, а оставки няма", гласи позиция на "Изправи се.БГ".


Режим на водата има в областите Перник, Плевен, Габрово и Ловеч, а от вчера стана ясно, че пред режим са Сливен, Шумен, Търговище, Ботевград и Варна, които са на минимума на водните си запаси.


"Обръщаме внимание, че от 1 януари 2020 г. повишение на цените на водата вече е обявено за 20 области, между които Ямбол (100 % държавно ВиК дружество), Бургас (100 % държавно), Сливен (51 % държавно и 49 % общинско) , Варна (51 % държавно и 49 % общинско ), София (частно, концесия) и още 15 други, където ВиК-дружествата не се възползваха от правото си да не повишават цените. Само в 8 области на България водата не се повишава", припомня текста на становището.


Кампанията на "Изправи се.БГ" под мотото "Вода за Перник, вода за България" продължава с нови дарителски акции в събота и неделя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5204 |03.01.2020 Иран се готви да удари 36 военни бази на САЩ . 2| 4525 |25.12.2019 Служители на НСО дариха близо 8 500 лева на ”Българската Коледа” . 5| 5214 |21.12.2019 Манолова: „Изправи се.БГ” няма да става партия, но не съм казала, че няма да участва в избори . 19| 7962 |21.12.2019 Татяна Кристи: Църквата да приеме и чистачките на тоалетните в прокуратурата, за да им благодари за свършената работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads