Реклама / Ads
1| 3153 |15.09.2021 НОВИНИ

На изпроводяк: Депутатите с равносметка за работата си в 46-ото Народно събрание

.
Източник: БГНЕС
Тази сутрин депутатите се вълнуват почти като учениците, само че за някои от народните избраници това ще бъде последният път, в който прекрачват прага на Народното събрание. Преди последното заседание, на изпроводяк, депутатите направиха равносметка на свършеното. Не липсваха и дежурните обвинения.
 

Татянадончевищината, която се случи в този парламент, е нещото което винаги се случва. Така се правят мнозинства, управления, бюджети. Това обвинение отправи от ефира на Нова телевизия Тошко Йорданов от кулоарите на парламента, попитан дали 46-ият парламент ще бъде запомнен със скандала „500к“.

 

„Не сме знаели, че се прави по този начин политика. Имахме сериозни подозрения, но не съм предлагал, че към нас ще има такива предложения. Ние заявихме, че няма да играем по мръсните правила. Това бе психологически шок за нас“, коментира още той.

 

„Петър Илиев не е бил член на партията. Ще разчитаме на неговата експертиза и в бъдеще. Нищо не се е променило в отношенията ни към Петър Илиев“, каза заместник-председателят на ИТН.

 

Тома Биков от ГЕРБ обвини партиите на протеста за провала при съставяне на правителство: „Причината да няма кабинет е, че т.нар. партии на протеста нито са в състояние да водят преговори, нито да очертаят някакъв позитивен дневен ред пред обществото, нито могат да водят преговорите чисто технологично. Видяхте едни ходения по стаите с някакви приоритети с много общ характер“.

 

„Очевидно е, че този парламент е провален, както и 45-тото НС. Един парламент е провален тогава, когато не е в състояние да излъчи управление на страната, което е основната му задача“, отчете той пред БНТ.

 

„Ние върнахме мандата, защото предварително т.нар. партии на протеста и БСП заявиха, че няма да подкрепят наше правителство, няма да участват изобщо в разговори с нас. От там нататък беше безсмислено да полагаме каквито и да било усилия в тази посока“, припомни Биков. Според него, това е симптом за тежката политическа криза, започнала от 45-тия парламент.

 

„Всяка партия е в някаква самоизолация, а ние нямаме проблем да разговаряме и да водим диалог с останалите политически сили“, допълни Биков.

 

Той коментира и евентуален политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев: „На мен това ми се струва като един опит на президента Радев някак да се освободи от част от тези т.нар. партии на протеста и да ги замени с този тип партия, която евентуално, за разлика от тях, да не се промени. Доколко там има потенциал, предстои да видим, но според мен тези партии на протеста са на ръба на оцеляването“.

 

Що де отнася до съдебната реформа Биков обясни, че отнемането на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор и прехвърлянето му към министерството на правосъдието не е реформа, а местене от една стая в друга и е абсолютно неадекватно на обществения ред.

 

Според съпредседателя на „Демократична България“ и зам.-председател на 46-тото Народно събрание ген. Атанас Атанасов парламентът е жив. „Това, че имаше толкова бурни дебати показва, че обществото, през своите народни представители, иска промяна. За съжаление, това не може да стане отведнъж“, смята той.

 

Относно промените в съдебната система, Атанасов се надява, че в следващото НС депутатите ще успеят да мобилизират мнозинство, тъй като всички проучвания показват, че българите искат радикална съдебна реформа. „Ние, политиците, трябва да отговорим на тези обществени очаквания“, уверен е той.

 

„Не можахме да се мобилизираме, не искам да прехвърлям топката на другия, но в крайна сметка, „Демократична България“ нямаше мандат. Аз останах с впечатление, че колегите от ИТН имаха този шанс, за съставяне на правителство, но сякаш не искаха да го реализират“, обясни ген. Атанасов.

 

На въпроса за евентуален политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, той заяви: „Мисля, че ние гледаме в една посока, имаме донякъде общи цели, така че ще търсим взаимодействие“.

 

Лидерът на „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мая Манолова също е на мнение, че за българските граждани този парламент е успял да приеме важни решение. „За 12 години, например, Борисов така и не успя да преизчисли пенсиите. Сега по предложение на служебното правителство, на партии в парламента, има такова преизчисление, което ще увеличи пенсиите от 25 декември средно с 15%. Важно е, че с добавката от 120 лв. през есента, на фона на ръста на цените и поскъпването на живота, няма да има български пенсионер, който да живее под линията на бедност. Най-ниската пенсия, която ще бъде получавана, е 420 лв, което също се случва за първи път“, заяви тя пред БНТ.

 

Манолова отчете и повишението на средствата, които се изплащат през втората година от майчинството - до 650 лв, което е ясен знак за подкрепа за работещите жени, както и подкрепата за бизнеса в условията на COVID-19.

 

„Кратък, емоционален парламент, в който беше нарушен добрият тон“, Манолова описа 46-ото Народно събрание. Тя изрази съжаление, че „Има такъв народ“ са атакували персонално Татяна Дончева, но очаква все пак да надделее здравия разум.

 

По-различно е мнението на ДПС за свършеното от депутатите. „Факт е, че 46-тото НС не успя да свърши най-важното нещо - да излъчи свое мнозинство, респективно и правителство, което е поредния провал предвид и 45-тото НС“, коментира Халил Летифов, зам.-председател на ПГ на ДПС.


Той е категоричен, че ДПС не участва в чертаене на разделителни линии, които са в ущърб на обществото.

 

„Ние всички очакваме указа на президента, с който да разпусне 46-тото НС. В съвсем кратки срокове в следващите 2-3 седмици ще стане ясна позицията на ДПС и не е изключено ние да издигнем кандидати за президент и вицепрезидент“, допълни  Летифов.

 

„В този безплоден парламент не се решиха няколко важни проблема за българското общество. Първият от тях е фактът, че в този парламент задкулисието продължи да управлява, да нарежда нещата. БСП, разбира се, не участва в този процес, но самият факт, че втори пореден парламент не може да излъчи правителство, означава, че има група от хора, която има интерес това да се случва. Парламентът не беше адекватен на реалния живот, на очакванията на хората“, смята заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Атанас Зафиров.

 

Според него т.нар. „партии на протеста“ не са приели протегната ръка на БСП и затова не е бил реализиран третият мандат за съставяне на правителство. „Докато ние имахме доброто желание да говорим за политики, в същото време сме свидетели как са се водели някакви разговори, които доведоха до този резултат“, отбеляза той.

 

Според Зафиров може би ГЕРБ са осъзнали, че ще загубят президентските избори и затова не са обявили все още своят кандидат за държавен глава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3946 |14.09.2021 МО: Депутатите от ГЕРБ са неосведомени, смъртта на Тодор Манчев се разследва от военна прокуратура . 1| 4844 |11.09.2021 Мирослав Ненков: Парламентът ни заприлича на ”Съдебен спор”, депутатите си приказват като в трамвая . 1| 3344 |10.09.2021 Среднощен маратон: Депутатите ще работят до приемане на актуализацията на бюджета . 0| 2967 |10.09.2021 Депутатите приеха актуализацията на бюджета на НЗОК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads