Реклама / Ads
10| 4824 |20.01.2012 НОВИНИ

Изпускаме 1,4 млрд. лева от Европа

.
Управляващите вече признават, че част от ВиК проектите, за които има 2,5 млрд. лв. от ЕС, вероятно няма да бъдат завършени навреме.
 

Едва под 5% от пречиствателните станции, които трябва да бъдат построени с пари от Европейския съюз, вече са готови, пише Труд. За пет години от действието на програма “Околна среда” работят само 3 от предвидените 65 съоръжения. Строят се още две, а останалите ВиК проекти или тепърва ще се започват, или все още не са одобрени. Срокът за завършването им е краят на 2014 г.  Резултатът от забавянето е,че отпадните води на 270 селища с над 2000 жители продължават да се изливат в реките и морето. Управляващите вече признават, че част от ВиКпроектите, за които има 2,5 млрд. лв. от ЕС, вероятно няма да бъдат завършени навреме. Ще се наложи пречиствателни станции и канализация да се дострояват с пари от бюджета или с евросредства от следващия програмен период (2014-2020 г). Това ще е за сметка на други проекти.

 

Рисковете

Към момента не е ясно точно кои са рисковите строежи, но всички, чието проектиране не започне до средата на тази година, може да кажат сбогом на европарите, защото според експерти времето няма да стигне те да бъдат завършени до края на 2014 г. В тази графа са проекти със заделени 850 млн. лв. Други 600 млн. лв. по схема за строителство на ВиК също са застрашени, ако изпълнението им се забави.

Според европравилата отпадните води на всички населени места с над 10 000 жители трябваше да се пречистват от началото на 2011 г., а срокът за по-малките (между 2000 и 10 000 жители) изтича в края на 2014 г. За неспазването им може да бъдат наложени санкции.

Правилата по “Околна среда” трябваше да се променят в крачка и това забави усвояването. Сега се появява нов проблем - при подписани с общините договори за проектиране и изграждане на пречиствателни станции и канализация работата така и не започва. Управляващите програмата предупредиха местните власти, че ще развалят договорите им. “Принудени сме да го правим, особено ако някой три пъти прекратява поръчка, защото не печели неговият изпълнител”, коментира ръководителят на програма Малина Крумова.

 

Изборите

Изборите също допринесли за забавянето. “Общините се страхуваха да обявяват поръчки преди вота, а след това новите кметове започнаха да развалят договори”, каза Крумова.

От февруари до юли 2011 г. са сключени 9 договора за станции и канализация. Нито една от общините не е започнала да работи по тях. Договорът с Айтос за пречиствателна станция е от март м.г. Проучванията не са започнали, а обявената през септември 2011 г. поръчка за изпълнител е прекратена. Подобен е случаят за ВиК проекта на Радомир. 5 от другите общини още избират изпълнител, 2 не са пуснали търгове.

“И времето, и парите няма да стигнат. До края на 2014 г. трябва да са приключили всички договори. Някои от проектите ще бъдат забавени и по обективни причини, като лошо време през зимата”, коментира Крумова.

Ръководството на програмата съветва общините да пускат търгове за изпълнители още преди проектите им да са формално одобрени. За да бъдат усвоени максимално много средства, ще бъдат одобрени проекти за повече пари, отколкото има по програмата. Чака се обаче решение на Министерството на финансите. Платени ще бъдат съоръженията, които първи бъдат завършени.(Труд)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 6364 |18.01.2012 Борисов успокои Европа да спи спокойно . 13| 5142 |17.01.2012 Двойник на Емил Стоянов стана шеф на Европарламента . 12| 7122 |04.01.2012 Българин разкрива световна измама за $ 1100 млрд. . 24| 5798 |19.12.2011 Европа гледа под лупа “порочното кадруване” в съдебната власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads