Реклама / Ads
0| 3469 |04.12.2023 НОВИНИ

Израел даде ясна индикация за старт на сухопътната офанзива

.
Израелските сухопътни сили се сблъскват с бойци на Хамас в цялата ивица Газа, съобщиха в неделя израелските военни в най-ясната си индикация, че планираната сухопътна офанзива в анклава е започнала, предаде "Ройтерс".
 

Палестинската войнствена групировка Хамас съобщи, че нейни бойци са влезли в сблъсък с израелски войски на около 2 км от южния град Хан Юнис.

 

"ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) продължават да разширяват сухопътната си операция срещу центровете на Хамас в цялата ивица Газа", заяви пред репортери в Тел Авив говорителят контраадмирал Даниел Хагари. "Силите се изправят лице в лице с терористите и ги убиват".

 

Рано в понеделник медиите на Хамас цитираха службите за спешна помощ, според които при израелски удар са загинали трима служители на гражданската спешна помощ в град Газа в северната част на крайбрежния анклав.


Сред обектите, за които се съобщава, че са ударени от въздуха, е бежанският лагер Джабалия в северната част на управляваната от Хамас ивица Газа. Говорител на здравното министерство на Газа заяви, че няколко души са били убити при израелски въздушен удар.

 

Бомбардировките от военни самолети и артилерия са съсредоточени и върху Хан Юнис и Рафах, друг град в южната част на Газа, казват жителите, а болниците се борят да се справят с потока от ранени.


Говорителят на израелското правителство Ейлон Леви заяви, че през уикенда военните са нанесли над 400 удара по цели, "включително мащабни въздушни атаки в района на Хан Юнис", както и че са убили бойци на Хамас и са унищожили инфраструктурата им в Бейт Лахия в северната част на страната.

 

Подновяването на военните действия последва края на седемдневната пауза в сраженията между израелските сили и бойците на Хамас, която позволи размяната на 105 заложници, държани от Хамас, повечето от които израелци, срещу 240 палестински затворници.

 

В неделя вицепрезидентът на САЩ Камала Харис проведе телефонни разговори както с израелския президент Исаак Херцог, така и с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, като потвърди правото на Израел на самозащита и подкрепата на САЩ за двудържавно решение, което дава на палестинския народ правото на самоопределение.


Харис "отново изрази нашата загриженост от стъпки, които биха могли да ескалират напрежението, включително екстремистко насилие от страна на (израелски) заселници", заявиха от нейния офис.


Израел се е зарекъл да унищожи Хамас. Подкрепяната от Иран групировка се е заклела да унищожи Израел. Първоначалното нападение на Хамас и последвалата война са най-кървавият епизод в продължаващия десетилетия израелско-палестински конфликт.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3486 |04.12.2023 Започват да ни връчват актове и фишове и на граничните пунктове . 2| 3661 |04.12.2023 Министър Попов: През последните 25 години живяхме в отрицание на реалността за въглищните централи . 0| 3545 |04.12.2023 Дъждът продължава, времето остава мрачно . 4| 3309 |03.12.2023 На 4 декември ще се проведе Дискусионен форум „Образованието – ключ за решаването на демографските проблеми“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads